Miękkie pierniczki czekoladowe, które nie wymagają leżakowania. Mięciutkie, puchate o niesamowitym czekoladowym smaku.
Ciasto piernikowe po przygotowaniu wymaga chłodzenia, aby dało się rozwałkować i trzymało kształt podczas pieczenia.
Pierniczki są cudowne, mają niesamowity czekoladowy smak w połączeniu z korzennymi przyprawami i sokiem z cytryny.
Po upieczeniu są od razu mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się do lukrowania lub można je oblać czekoladą deserową.
Przechowujemy pierniczki w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Jeśli stwardnieją wystarczy włożyć do puszki z piernikami obrane skórki jabłka i wymieniać codziennie, aż znowu będą mięciutkie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MIĘKKIE PIERNICZKI CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 4 blaszek pierniczków
- 100 g miodu
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka o temp. pokojowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Miód, czekoladę, masło, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz sok z pomarańczy przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki. Sodę rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie ( po chwili powinna zrobić się pianka). Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Masę czekoladową oraz z jajek dodajemy do mąki. Mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia.
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 24h. Po tym czasie podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto foremkami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 – 12 minut. Przechowujemy w szczelnym pojemniku ok. 1 tydzień.