Znajdź swój przepis

Miękkie pierniczki czekoladowe

21 grudnia, 2023

Miękkie pierniczki czekoladowe, które nie wymagają leżakowania. Mięciutkie, puchate o niesamowitym czekoladowym smaku.

Ciasto piernikowe po przygotowaniu wymaga chłodzenia, aby dało się rozwałkować i trzymało kształt podczas pieczenia.

Pierniczki są cudowne, mają niesamowity czekoladowy smak w połączeniu z korzennymi przyprawami i sokiem z cytryny.

Po upieczeniu są od razu mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się do lukrowania lub można je oblać czekoladą deserową.

Przechowujemy pierniczki w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Jeśli stwardnieją wystarczy włożyć do puszki z piernikami obrane skórki jabłka i wymieniać codziennie, aż znowu będą mięciutkie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

LUKIER DO PIERNIKÓW

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

PIERNICZKI NADZIEWANE

pierniczki czekoladowe

MIĘKKIE PIERNICZKI CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 4 blaszek pierniczków

  • 100 g miodu
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Miód, czekoladę, masło, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz sok z pomarańczy przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki. Sodę rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie ( po chwili powinna zrobić się pianka). Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Masę czekoladową oraz z jajek dodajemy do mąki. Mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia.
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 24h. Po tym czasie podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto foremkami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 – 12 minut. Przechowujemy w szczelnym pojemniku ok. 1 tydzień.

miękkie pierniczki czekoladowe
pierniczki czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x