Lekka tarta z truskawkami to rewelacyjny pomysł na letni deser. W tym przepisie tartę napełniłam budyniem i truskawkami, ale spokojnie możesz zamienić innym np. na bazie kremówki i mascarpone. Połączenie ciasta kruchego, domowego budyniu i świeżych truskawek sprawia, że tarta smakuje nieprzeciętnie i pysznie.
Kruche ciasto latem może sprawiać trochę problemów, ale jest na to kilka trików. Stolnicę lub blat, na którym będziesz robiła ciasto włóż do zamrażarki lub lodówki, aby był zimny. Jak najmniej dotykaj ciasta odsłoniętymi dłońmi. Ja używam latem do wyrabiania rękawiczek. Najlepiej latem sprawdzi się do ciasta kruchego malakser, szybko nam rozdrobni ciasto i wystarczy je wtedy owinąć folią.
Budyń do tarty wykonałam samodzielnie i nie zastąpiłabym go w żadnym wypadku gotowym. Jest słodki, kremowy i delikatny. Kupowany budyń wypada naprawdę źle na tle domowego. Uwaga: budyń na tartę musi być gęsty i gotuj go, aż będzie naprawdę mocno ścięty.
Truskawki bardzo pasują do tarty i fajnie ożywiają smak przez co nie jest mdła. Sprawdzą się także inne owoce np. maliny, jagody, brzoskwinie.
Tarta z truskawkami na stałe wejdzie do mojego letniego spisu ciast. Jest lekka, ciasto kruchutkie, budyń jest słodki i do tego soczyste truskawki. Pyszny deser, który robi się szybko i nie napracujesz się za dużo. Tartę po przygotowaniu trzymaj koniecznie w lodówce i nie dłużej niż 1-2 dni, ponieważ ciasto zacznie mięknąć.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na tartę.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM– PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek
- galaretka do posmarowania wierzchu (niekoniecznie)
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Dodajemy
sól
oraz
pokrojone
na
kawałeczki
zimne
masło.
Szybko
siekamy
nożem,
następnie
dodajemy
cukier,
jajko
oraz
śmietanę
i
szybko
zagniatamy
ciasto.
Jeśli
masz
malakser
możesz
go
użyć
do
wykonania
ciasta.
Gotowe
owijamy
folią,
lekko
spłaszczamy
i
wkładamy
na
minimum
30
min.
do
lodówki.
400
ml
mleka
wlewamy
do
rondelka
o
grubym
dnie.
Doprowadzamy
do
wrzenia.
Żółtka
mieszamy
z
cukrami
oraz
pozostałym
mlekiem.
Przesiewamy
mąki
i
szybko
mieszamy,
aby
nie
było
grudek.
Wrzące
mleko
zestawiamy
z
ognia.
Cały
czas
mieszając
energicznie
mieszankę
z
żółtkami
wlewamy
niewielkim
strumieniem
gorące
mleko.
Gotową
mieszankę
wlewamy
ponownie
do
rondelka
i
cały
czas
mieszamy,
aż
masa
mocno
zgęstnieje.
Na
koniec
dodajemy
sok
z
cytryny
i
łyżeczkę
masła,
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Gotowy
budyń
zestawiamy
z
ognia,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Najlepiej
jeśli
minimum
godzinę
poleży
w
lodówce.
Schłodzone
ciasto
wałkujemy
pomiędzy
dwa
arkusze
folii
spożywczej
na
kształt
formy
do
tarty
(u
mnie
o
śr.
26
cm).
Usuwamy
jedną
folię
i
układamy
ciasto
w
formie,
usuwamy
drugą
i
wystające
części
ciasta.
Nakłuwamy
widelcem
i
wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
180
C
na
ok.
25
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Gotowe
ciasto
studzimy,
następnie
napełniamy
budyniem
oraz
przekrojonymi
na
pół
truskawkami.
Wierzch
dodatkowo
posmarowałam
galaretką
truskawkową.
Komentarze
Ten budyń jest genialny.! Już nigdy nie ugotuję takiego z paczki.
smak jest o niebo lepszy