Ciasto z truskawkami i kruszonką to jedno z moich ulubionych wypieków w sezonie letnim. Uwielbiam proste przepisy, które nie wymagają ode mnie wielkich umiejętności i stania w kuchni. Te ciasto z truskawkami i kruszonką jest tak proste, że spokojnie zrobi je każda osoba, która w kuchni nie czuje się najlepiej. Ciasto jest ucierane, wilgotne i lekkie. Truskawki wspaniale nadają orzeźwiania przez co nie jest mdłe. Kruszonka chrupiąca i słodka.
W przypadku ciast ucieranych zawsze trzeba pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Jeśli jeden składnik będzie prosto z lodówki, natomiast drugi ciepły możesz być pewna, że wyjdzie zakalec. Najlepiej składniki wyjąc 2 godz. przed wykonaniem ciasta.
Maj to jeden z moich ulubionych miesięcy przede wszystkim ze względu na sezonowe owoce. Ciasta z truskawkami to moje ulubione wypieki. Natomiast ciasto z truskawkami i kruszonką to podstawa, którą zawsze można szybko zrobić kiedy spodziewamy się gości. Idealnie nadaje się również na spotkania rodzinne w plenerze. Pyszne, słodkie i proste.
Ja jestem zachwycona tym przepisem, ponieważ nie ma w nic co można zepsuć i choć czasami wymyślam ciasta z warstwami to taki klasyk zawsze dobrze mieć pod ręką.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:
- ok. 300 g truskawek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce miksujemy chwilę jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna (ok. 5 min). Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej, następnie śmietanę. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i oprószamy bułka tartą. Truskawki umyte i osuszone oprószamy mąką i przekrawamy na pół. Układamy na cieście w niedużych odstępach do siebie. Składniki na kruszonkę rozdrabniamy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
Czy można pominąć lub zastąpić czyms innym śmietanę/jogurt w cieście? Bo jestem na diecie bezmlecznej
Z tego co wiem dostępne są teraz w sklepie jogurty bez laktozy :)
Jakie inne owoce sprawdzą się w tym cieście?
Mogą być np. maliny, jagody, rabarbar
Dla mnie ciasto jest zbyt mało słodkie, zdecydowanie. Przeszukałam net i ciasto to zowie się ,,kubeczkowym”, inne osoby dają 2x więcej cukru. Szkoda, że po fakcie. No nic, trudno. Ciasto też mocno rośnie, jak na ucierane to aż za bardzo. 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia to za dużo. 2 wystarczą w zupełności. Ogólnie fajne ciasto, ale do zmodyfikowania wg swoich smaków.