Staropolski makowiec jak za dawnych czasów, bez ulepszeń i bez masy z puszki. Warto chociaż raz w roku pokusić się i wykonać go od A do Z samodzielnie, a wspaniały smak na świątecznym stole i zadowoleni domownicy na pewno nam się odwdzięczą. Uwierzcie, że nie jest trudny, a jedynie wymaga trochę czasu i zwinności w rękach:). W swoim życiu wykonałam dwa makowce, z czego pierwszy okazał się niewypałem był plaski prawie jak placek. Natomiast ten przepis udał się genialnie i ciasto nie pękło. Możecie wykonać je wcześniej i zamrozić, poleży spokojnie nawet do 2 tyg. czekając na święta. Z przepisu: Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 duże makowce ( ok. 30 cm jeden )
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 120 g masła
- 3 żółtka
- jajko
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 szklanka suchego maku
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki cukru pudru
- łyżka masła, roztopionego
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki powideł
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
Do dużej miski przekładamy masło oraz cukier puder, miksujemy. Następnie dodajemy cały czas miksując mąkę, po 1 żółtku, jajko, drożdże, ciepłe mleko, sól i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite i pulchne przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( 1-1,5 godz ).
Mak płuczemy, odsączamy na sicie i przekładamy do rondelka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do malaksera lub innego urządzenia i ucieramy. Do masy makowej dodajemy cały czas ucierając, cukier, rozpuszczone masło, miód, śmietankę, powidła, rodzynki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek ( u mnie o gr. 0,5 cm ). Na ciasto nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegów i zwijamy jak roladę. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min, następnie podkręcamy temp. do 200 C i pieczemy do zarumienienia skórki ok. 5 min. Ostudzone makowce posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ( wszystkie składniki na lukier mieszamy razem, aż powstanie dosyć gęsta konsystencja ). Smacznego.
Witam. Czy rolade zwijamy tak płasko jak wygląda po upieczeniu czy na okręgło?
Nie piekłam w żadnej formie i papierze dlatego jest płaski, ale tak na okrągło zawijamy :)
Co roku na święta szukam idealnego przepisu na makowiec i wkońcu znalazłam! Smakuje dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa gdy robiła go moja mama. Wszystkim domownikom bardzo smakowało :)
Czy można użyć gotową masę makowa z bakaliami?
Tak
do ciasta poprostu dodaję świeże drożdże?
Ze świeżych można zrobić wcześniej zaczyn, ale ja tego nie robiłam. Natomiast suche drożdże zawsze dodajemy od razu. Pozdrawiam :)