Maślane ciasto ze śliwkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wilgotne, puszyste z nutką cytrynową.
Ciasto ze śliwkami z tego przepisu zawsze się udaje. Przepyszne, wilgotne z soczystymi śliwkami w środku.
Wierzch ciasta można polać lukrem cytrynowym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
REKLAMA:
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 4 jajka, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- ok. 400-500 g śliwek
- 1 łyżka cukru
- 100 g płatków migdałowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Śliwki kroimy na duże kawałki, mieszamy z cukrem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz skórkę z cytryny. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i układamy śliwki wciskając je w środek ciasta oraz oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.