Chlebek bananowy z borówkami to pyszny i prosty sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych i brązowych bananów. Wilgotne, lekkie i słodkie ciasto z soczystymi borówkami w środku.
Borówki możesz zastąpić jagodami jeśli akurat nie masz ich pod ręką. Natomiast poza sezonem letnim możemy wykorzystać owoce mrożone, których wcześniej nie rozmrażamy, a jedynie możemy lekko obtoczyć w łyżeczce mąki.
Chlebek bananowy z tego przepisy wykonujemy w jednej misce. Na początku łączymy mokre składniki i mieszamy z suchymi. Przepis nie wymaga użycia miksera, jednie potrzebna jest łyżka.
Chlebek bananowy z borówkami to moja letnia propozycja, która okazała się bardzo pysznym pomysłem na deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z bananami.
CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 4 średnie banany, dojrzałe
- 75 g roztopionego masła, ostudzonego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka borówek
DODATKOWO
- 1 banan na wierzch ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wymiarach
ok.
12
x
29
cm
lub
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Banany
rozdrabniamy
widelcem
na
papkę,
następnie
dodajemy
roztopione
masło,
cukier,
cukier
waniliowy,
szczyptę
soli
oraz
jajko.
Mieszamy
dokładnie
trzepaczką.
Wprost
do
masy
bananowej
przesiewamy
mąkę,
sodę,
proszek
do
pieczenia,
cynamon
i
dodajemy
borówki.
Mieszamy
delikatnie
łyżką
lub
szpatułką
tylko
do
połączenia
składników.
Wykładamy
do
formy
i
na
wierzch
ciasta
układamy
przekrojonego
na
pół
banana.
Pieczemy
w
temp.
175C
przez
ok.
50
–
60
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Komentarze