Chlebek bananowy z borówkami to pyszny i prosty sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych i brązowych bananów. Wilgotne, lekkie i słodkie ciasto z soczystymi borówkami w środku.
Borówki możesz zastąpić jagodami jeśli akurat nie masz ich pod ręką. Natomiast poza sezonem letnim możemy wykorzystać owoce mrożone, których wcześniej nie rozmrażamy, a jedynie możemy lekko obtoczyć w łyżeczce mąki.
Chlebek bananowy z tego przepisy wykonujemy w jednej misce. Na początku łączymy mokre składniki i mieszamy z suchymi. Przepis nie wymaga użycia miksera, jednie potrzebna jest łyżka.
Chlebek bananowy z borówkami to moja letnia propozycja, która okazała się bardzo pysznym pomysłem na deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z bananami.
CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 4 średnie banany, dojrzałe
- 75 g roztopionego masła, ostudzonego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka borówek
DODATKOWO
- 1 banan na wierzch ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach ok. 12 x 29 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Banany rozdrabniamy widelcem na papkę, następnie dodajemy roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajko. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Wprost do masy bananowej przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy borówki. Mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Wykładamy do formy i na wierzch ciasta układamy przekrojonego na pół banana. Pieczemy w temp. 175C przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.