Najlepszy przepis na sos pieczarkowy, który będzie idealny do makaronu, placków ziemniaczanych lub mięsa. Prosty, szybki i pyszny sos do wykonania w kilka minut.
Sos pieczarkowy możesz wykonać również na kwaśnej śmietanie 18%, wtedy będzie miał bardziej intensywny i wyrazisty smak.
Sos jest idealny do pieczeni, schabu, makaronu, placków ziemniaczanych lub kotletów. Uwielbiam go podawać do kotletów mielonych z piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
SOS PIECZARKOWY
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanka śmietanki 18% do sosów lub 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki dokładnie myjemy (możemy obrać) i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem przez ok. 5 minut. Następnie wrzucamy pieczarki i dalej podsmażamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, aż do odparowania wody i lekkiego zarumienienia pieczarek. Następnie wlewamy śmietankę i przyprawiamy, gotujemy przez ok. 5 minut. Na koniec wrzucamy koperek i mieszamy.