Znajdź swój przepis

Sałatka meksykańska

21 lutego, 2023

Błyskawiczna sałatka meksykańska z fasolą, kukurydzą, ananasem i ryżem. Rewelacyjny przepis na szybki obiad, kolację lub imprezę.

Sałatkę przygotujesz w mniej niż 30 minut. Świetnie smakuje podawana z chipsami tortilla, chlebkiem naan lub plackami tortilla.

Do środka możesz dodać podsmażonego kurczaka lub indyka sałatka wtedy będzie bardziej sycąca i odpowiednia na lekki, a zarazem sycący obiad.

Możesz ją zapakować w lunch box, słoik lub pudełko i zabrać do pracy.

ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA SAŁATKI.

REKLAMA:
sałatka meksykańska

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

SKŁADNIKI:

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 mały por
  • 5 krążków ananasa z puszki lub świeżego
  • 180 g żółtego sera np. gouda

SOS

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Fasolę, kukurydzę i ananasa odcedzamy z zalewy. Paprykę, ananasa i ser kroimy w drobną kostkę. Z pora odcinamy zielone liście, następnie przecinamy wzdłuż i kroimy na półplasterki. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem kilka razy. Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy posypać drobno pokrojonym koperkiem lub szczypiorkiem.

sałatka meksykańska

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij