Błyskawiczna sałatka meksykańska z fasolą, kukurydzą, ananasem i ryżem. Rewelacyjny przepis na szybki obiad, kolację lub imprezę.
Sałatkę przygotujesz w mniej niż 30 minut. Świetnie smakuje podawana z chipsami tortilla, chlebkiem naan lub plackami tortilla.
Do środka możesz dodać podsmażonego kurczaka lub indyka sałatka wtedy będzie bardziej sycąca i odpowiednia na lekki, a zarazem sycący obiad.
Możesz ją zapakować w lunch box, słoik lub pudełko i zabrać do pracy.
ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA SAŁATKI.
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
SKŁADNIKI:
- 1 woreczek ryżu
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 mały por
- 5 krążków ananasa z puszki lub świeżego
- 180 g żółtego sera np. gouda
SOS
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Fasolę, kukurydzę i ananasa odcedzamy z zalewy. Paprykę, ananasa i ser kroimy w drobną kostkę. Z pora odcinamy zielone liście, następnie przecinamy wzdłuż i kroimy na półplasterki. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem kilka razy. Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy posypać drobno pokrojonym koperkiem lub szczypiorkiem.