Ciasto z mascarpone to prosty przepis na ciasto czekoladowe przełożone lekkim i delikatnym kremem z mascarpone i polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z nie musisz nasączać, dzięki dodaniu oleju jest wilgotne i lekkie.
Jeśli lubisz bardziej wyraziste ciasta możesz na spód biszkoptu wyłożyć frużelinę wiśniową, malinową lub po prostu posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi.
Krem mascarpone ze śmietanką to jeden z najprostszych przepisów na krem jakie znam. Na początku miksowania krem wydaje się zważony, ale z czasem masa się ładnie połączy i powstanie lekki i puszysty krem idealny do przełożenia ciasta.
Ciasto będzie idealne na przeróżne okazje, święta lub urodziny. Klasyczne ciasto, które wszystkim smakuje. W sezonie na owoce polecam do środka dodać maliny, jagody lub borówki.
ZOBACZ CIASTO CZEKOLADOWE PRZEKŁADANE KREMEM MASCARPONE Z GALARETKĄ
CIASTO Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 150 ml oleju np. rzepakowego
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM MASCARPONE
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 200 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
- 1/3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem. Jajka razem z cukrem miksujemy przez ok. 8 – 10 minut na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy olej. W 2 – 3 porcjach dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do wystudzenia (jeśli używasz śmietan – fix dodajemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Czekoladę przekładamy do rondelka i wlewamy mleko. Cały czas mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia i powstania jednolitej polewy. Smarujemy wierzch ciasta.
Przepyszne ciasto. Dodałam dżem jeżynowo jabłkowy. Wszyscy byli zachwyceni
Dziękuję :)
Chciałbym upiec to ciasto na tortownicy, tylko nie jestem pewna jakiego rozmiaru użyć
Tortownica o średnicy minimum 28 cm :)
Robiłam ciasto czekoladowe z mascarpone, przepis bardzo prosty, ciasto pyszne,lekkie.Do masy dorzuciłem borówki i maliny, na wiersz przebrałam truskawkami.Goscie zachwyceni
Witam czy można dodać śmietankę 36% zamiast 30%
Tak :)
Sprawdzone, wychodzi przepyszne , dziękuję 😊
Super :)
Aż ślinka cieknie! Lubię kremy na bazie mascarpone :) A odkąd kupiłam robot planetarny ariete to próbuję ciągle nowych przepisów i pokochałam piec ciasta! :)
Czy mascarpone wkręcamy do ubitej juz śmietany czy do płynnej i ubijamy razem?
Do płynnej i ubijamy razem :)
Czy zamiast żelatyny w kremie może być agar?
Tak :)