Śmietankowe ciasto czekoladowe z dodatkiem kwaśnej śmietany i kawy. Przepyszne, wilgotne i proste ciasto bez użycia miksera.
Ciasto czekoladowe jest niesamowicie lekkie i wilgotne zarazem. Mocno czekoladowe z dużą ilością kakao oraz polewą na bazie gorzkiej czekolady.
Śmietankowe ciasto czekoladowe będzie idealne dla fanów prostych wypieków i czekoladowych ciast. Przechowywane przez kilka dni nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 70 g kakao
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 2 jajka, duże w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka gorącego naparu z kawy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą,
proszkiem,
kakao
i
cynamonem.
Jajka
mieszamy
razem
z
cukrem,
śmietaną,
olejem
i
wanilią.
Dodajemy
do
suchych
składników
i
mieszamy
do
połączenia.
Na
koniec
wlewamy
gorącą
kawę
i
mieszamy,
aż
powstanie
jednolite
ciasto
(będzie
dosyć
płynne).
Wylewamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
160
C
przez
około
40-45
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
PO
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Dokładnie
mieszamy,
aż
do
całkowitego
rozpuszczenia.
Wylewamy
na
ciasto
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
15
minut
do
stężenia.
Komentarze
Ciasto jest pyszne. Kilka dni może stać i jest mokre i pyszne jak po upieczeniu .
Czy to duży problem jeśli ma się tylko 125ml oleju?
Warto trzymać się przepisu
Pyszne ciasto! Expresowo je się robi, kiedy goście już w progu. Polecam