Znajdź swój przepis

Śmietankowe ciasto czekoladowe

7 października, 2021

Śmietankowe ciasto czekoladowe z dodatkiem kwaśnej śmietany i kawy. Przepyszne, wilgotne i proste ciasto bez użycia miksera.

Ciasto czekoladowe jest niesamowicie lekkie i wilgotne zarazem. Mocno czekoladowe z dużą ilością kakao oraz polewą na bazie gorzkiej czekolady.

Śmietankowe ciasto czekoladowe będzie idealne dla fanów prostych wypieków i czekoladowych ciast. Przechowywane przez kilka dni nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe

ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 70 g kakao
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka gorącego naparu z kawy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, kakao i cynamonem. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem i wanilią. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorącą kawę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto (będzie dosyć płynne). Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 15 minut do stężenia.

ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wow wychodzi pyszne ciasto, bardzo wilgotne. Man pytanie dzięki czemu jest takie wilgotne? Dzięki tej śmietanie, olejowi czy kawie? Chciałabym dodać trochę więcej tego składnika który to sprawia i przetestować czy można osiągnąć jeszcze większą wilgotność. Choć z przepisu jest idealne.

    1. Może lepiej nie zmieniać bo wyjdzie w drugą stronę ;)

  2. Czym mogę zastapic kwasna śmietanę.
    Produkt bez mleka

    1. W tym przepisie lepiej nie zmieniać.

  3. Brakuje mi trochę śmietany do szklanki , czy jakbym dała tyle ile brakuje śmietany powidła śliwkowe ciasto by wyszło? czy może lepiej dolać mleko?

    1. Lepiej dodać powidła bo mleko rozrzedzi konsystencje :)

  4. Mi wyszedł lekki zakalec, ciasto urosło a po wyłączeniu piekarnika opadło i na dole wygląda jak zakalec. W smaku bardzo dobre. Co mogło być przyczyną? Patyczek był suchy, miałam nieco większą formę więc już po niecałych 30 minutach patyczek był suchy. Może zabrało kilku minut pieczenie? Chciałabym powtórzyć ciasto więc szukam co zrobiłam źle aby następnym razem było lepiej.
    Ps. wyszukiwarka na stronie nie działa prawidłowo, jak się coś wyszukuje i np. pokazuje że jest 7 stron to tylko pierwsza strona jest ok a przy próbie przejścia na 2 już są wszystkie strony co utrudnia korzystanie ze strony :(

    1. Możliwe, że chodziło o formę i czas pieczenia. Proszę pamiętać, aby nie mieszać zbyt długo ciasta ponieważ wtedy wzrasta prawdopodobieństwo zakalca. Proszę napisać co dokładnie Pani wpisywała w wyszukiwarce?

  5. Witam! czy właściwy napar z kawy to: 2 łyżeczki kawy mielonej zalane 1 szklanką gorącej wody? Chodzi mi o proporcje naparu. Będzie O.K. Dziękuję.

  6. A czy można dodać coś innego zamiast śmietany? Niestety alergia. Moze majonez?

    1. możesz wypróbować :)

  7. Ciasto jest pyszne. Kilka dni może stać i jest mokre i pyszne jak po upieczeniu .

  8. Czy to duży problem jeśli ma się tylko 125ml oleju?

    1. aneta Autor says:

      Warto trzymać się przepisu :)

  9. Pyszne ciasto! Expresowo je się robi, kiedy goście już w progu. Polecam

  10. Czy zmieści się do keksowki?

    1. tak, ale długiej :)

  11. Można zastąpić kwaśną śmietanę 18% jogurtem naturalnym albo gęstym?

    1. Tak, ale warto dodać też odrobinę oleju

  12. Mokre skladniki mieszamy szpatułą czy mikserem?

    1. Można szpatułka lub mikserem na niskich obrotach.

  13. Czy można dodać wiśnie? ????

    1. Tak

  14. Wyszło super, choć ja jeszcze na prośbę ojca przełożyłam ciasto powidłami śliwkowymi. Od razu połowa ciasta zniknęła.

  15. Wypróbowałam przepis, jest fantastyczny. Polewa dopełnia całości.
    Zniknęło w jeden dzień.
    Bardzo dziękuję!

  16. Z ilu lyżeczek kawy ma być zrobiony napar, i jaka to ma być kawa?

    1. Ja robiłam z dwóch łyżeczek kawy :)

  17. Czy można użyć mąki migdałowej lub kokosowej?

    1. Niestety nie piekłam na takiej nigdy.

  18. Ciasto jest przepyszne. Upiekłam już wiele w moim życie, ale to mnie wyjątkowo urzekło. Super prosty, szybki i ciekawy przepis. Idealne to kawki.

  19. Cudowne ciasto says:

    A czy mozna zrobic bez tego naparu z kawy?

    1. Nie :)

    2. Kawy nie czuć w cieście więc wydaje mu się że jak dodamy sam wrzątek w tej samej ilości to będzie też pysznie

  20. Witam, czy mozna zrezygnowac z kawy? I Dodac ciut przyprawy do piernika? Wyglada wspaniale. Jutro upieke

    1. Niestety nie :)

  21. Czy dać te same proporcje przy robieniu w prostokatnej formie?

    1. Jeśli wymiary wychodzą takie same to tak.

  22. Czy mozna zamiast 1 szklanki cukru, 1/4 szklanki cukru dodac?

    1. Tylko 1/4 to za mało

  23. Czy mocno czuć kawę? Ewentualnie czy można ją zastąpić np zbożówka? Chcę upiec dla syna ????

    1. Kawy nie czuć, ale jeżeli chcesz użyć dla dziecka to albo zbożówka albo bezkofeinowa :)

  24. Czy śmietanę 18. Można zamienić na jogurt naturalny?

    1. tak, ale wtedy dodałabym 2-3 łyżki oleju dodatkowo:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij