Beza pavlova z porzeczkami i leciutkim kremem śmietankowym. Przepyszne połączenie dwóch smaków: słodkiego i kwaśnego.
Bezę, aby była chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku wypiekamy dosyć długo w niskiej temperaturze. Możesz ja upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku. Następnego dnia napełnić kremem i udekorować owocami.
Krem to połączenie kremówki i serka mascarpone. Leciutki, puszysty i nie potrzebuje stabilizowania np. żelatyną.
Beza pavlova z porzeczkami to deser dla osób, które uwielbiają kontrastujące ze sobą smaki.
Mocno słodki smak i do tego kwaśne porzeczki, które sprawiają, że deser nie jest przesłodzony. Polecam wypróbować w sezonie to połączenie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.
BEZA PAVLOVA Z PORZECZKAMI
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g porzeczek czerwonych i czarnych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22-24 cm i wypełniamy go masą bezową. Boki bezy wywijamy od dołu ku górze, na środku tworzymy lekkie wgłębienie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, następnie zmniejszamy do 120 C bez termoobiegu i pieczemy jeszcze przez 1,5 godz. Po upieczeniu beza powinna być chrupiącą na zewnątrz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na beze i dekorujemy porzeczkami.
Czy beze piecze się w tortownicy czy na samym papierze?
Najlepiej na papierze
Dzień Dobry , czy mogę upiec te beze z termoobiegiem?
tak, ale o 10 C zmniejszamy temp.
Hej, jak długo piec beze w temperaturze 140 stopni?
bezę lepiej piec w temp. 120C przez okolo 1,5 godz
Właśnie tak zrobiłam i niestety nie dopiekła się. Będę próbować jeszcze raz. Dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry, czy bezę możemy upiec dzień szybciej i następnego dnia dopiero udekorować? Pozdrawiam
Tak :)