Ciasto budyniowe bez pieczenia to doskonały deser na szybko. Krem kakaowy przełożony herbatnikami i dżemem. Całość przykryta leciutkim kremem śmietankowym.
Ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce, aby herbatniki miały czas zmięknąć. Najlepiej smakuje natomiast po całej nocy w lodówce.
Ciasto budyniowe bez pieczenia to połączenie kremu czekoladowego na bazie masła, budyniu i kakao. Puszystego kremu śmietankowego i dla kontrastu dżemu porzeczkowego. Rewelacyjny i prosty przepis na szybki deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
REKLAMA:
CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 1 l ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 4 łyżki kakao
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 350 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
- 2 opakowania herbatników maślanych, duże
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
800 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę, kakao oraz dodajemy żółtka. Do gorącego mleka cały czas mieszając dodajemy zimną mieszaninę i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Wykładamy 1/3 kremu i ponownie herbatniki, dżem i krem, aż powstaną trzy warstwy kończąc herbatnikami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, mleko w proszku i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wykonujemy fale np. widelcem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Mam poradę: jak znacznie łatwiej zrobić ciasto by zaoszczedzić trochę czasu, gdy zrobimy „budyn”, dodajemy całą porcję masła aby się roztopionego w nim. Mieszamy I gorące wykładamy na herbatniki. Odstawimy do wystudzenia, później bitą śmietana z przepisu i gotowe.
Ciasto wychodzi takie same, nawet herbatniki w ten sposób są bardziej miękkie.
I bez obawy że budyń nie stężeje bo stężeje.
;)))
Witam, czy można czymś zastąpić albo całkowicie usunąć mleko w proszku?
Tak, natomiast smak będzie inny:)
Wygląda tak obłędnie! Zjadłabym cała blachę sama, z pewnością :)