Znajdź swój przepis

Ciasto budyniowe bez pieczenia

6 marca, 2020

Ciasto budyniowe bez pieczenia to doskonały deser na szybko. Krem kakaowy przełożony herbatnikami i dżemem. Całość przykryta leciutkim kremem śmietankowym.

Ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce, aby herbatniki miały czas zmięknąć. Najlepiej smakuje natomiast po całej nocy w lodówce.

Ciasto budyniowe bez pieczenia to połączenie kremu czekoladowego na bazie masła, budyniu i kakao. Puszystego kremu śmietankowego i dla kontrastu dżemu porzeczkowego. Rewelacyjny i prosty przepis na szybki deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

REKLAMA:

Ciasto budyniowe

CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 l ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 łyżki kakao
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 350 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
  • 2 opakowania herbatników maślanych, duże

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

800 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę, kakao oraz dodajemy żółtka. Do gorącego mleka cały czas mieszając dodajemy zimną mieszaninę i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Wykładamy 1/3 kremu i ponownie herbatniki, dżem i krem, aż powstaną trzy warstwy kończąc herbatnikami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, mleko w proszku i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wykonujemy fale np. widelcem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto budyniowe Ciasto budyniowe

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Mam poradę: jak znacznie łatwiej zrobić ciasto by zaoszczedzić trochę czasu, gdy zrobimy „budyn”, dodajemy całą porcję masła aby się roztopionego w nim. Mieszamy I gorące wykładamy na herbatniki. Odstawimy do wystudzenia, później bitą śmietana z przepisu i gotowe.
    Ciasto wychodzi takie same, nawet herbatniki w ten sposób są bardziej miękkie.
    I bez obawy że budyń nie stężeje bo stężeje.
    ;)))

  2. adax12223 says:

    Witam, czy można czymś zastąpić albo całkowicie usunąć mleko w proszku?

    1. Tak, natomiast smak będzie inny:)

  3. Karmel-itka says:

    Wygląda tak obłędnie! Zjadłabym cała blachę sama, z pewnością :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij