Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe bez jajek

4 marca, 2020

Ciasto czekoladowe bez jajek to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na ciasto jakie znam. Wilgotne, delikatne i zarazem mięsiste ciasto z dużą ilością kakao. Doskonałe dla osób, które z diety musiały wyeliminować jajka.

Ciasto czekoladowe bez jajek z tego przepisu wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi i upiec. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie mieszamy do połączenia łyżką. Im mniej mieszasz tym ciasto będzie miało delikatniejszą konsystencję.

Przepis idealny dla osób, które szukają proste przepisu i mają małe doświadczenie z wypiekami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

REKLAMA:

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 390 g mąki tortowej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 480 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g roztopionego masła, ostudzonego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Formę o wym. 25×35 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukry, sól, sok z cytryny oraz roztopione masło i gorącą wodę. Łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy.

Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy może mąka migdałowa?

    1. Raczej tak lub pół na pół :)

  2. Czy do ciasta można dodać jakieś owoce np.: wiśnie albo śliwki (że słoika)

    1. Nie, surowe ciasto jest zbyt rzadkie :)

    2. Ja robię je bardzo często w sezonie zimowym z owocami (wiśnie ze słoika, brzoskwinka ze słoika wcześcniej odsączone, ciasto wychodzi wtedy obłędne!)

  3. Czy można zamienić mąkę na pełnoziarnistą lub orkiszową ?

  4. Witam,
    Czy można zmniejszyć ilość cukru albo dodać mnie ale np erytrytolu?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Marlena says:

    Można wodę zamienić na mleko?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Maja byc grudki?

  7. Mam okrągłą formę 26 cm czy się nada ???

    1. aneta Autor says:

      Może warto zmniejszyć ilośc ciasta tak o 1/4 :)

  8. Czy zamiast wody można dodać mleko?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. A jakie proporcje składników na tortownice 22 cm? Chciałabym użyć ciasta zamiast biszkoptu

    1. Zmniejszyć tak o 1/3 składniki :)

  10. Ciasto doskonałe. Szok, bez jajek, z wodą i taki smak!! Zrobiłam wieczorem, do rana został jeden kawałek :-(

  11. I juz mi się podoba ten przepis. Jurto zrobię. Dziękuję

  12. Wieslawa says:

    Czy można do tego dodać jabłka?

    1. aneta Autor says:

      w tym przepisie lepiej nie :)

  13. Ile stopni powinna mieć „gorąca woda”?

    1. aneta Autor says:

      może być zaraz po zagotowaniu

  14. Upiekłam dzisiaj, jest pyszne

  15. KAROLINA Ciasta.pl says:

    Przepyszne! Tak się zastanawiałam czy napewno tyle wody. Ale tak! wtedy jest takie soczyste
    (robiłam bez kremu)

  16. Witam. Ciasto nie wyroslo zbytnio blacha jak u Pani w przepisie w niektorych miejscach lekko mokre czy to zakalec ?

  17. Dominika says:

    Extra! Wlasnie tego szukalam! Bedzie to dla mnie baza pod tort dla alergika ;) ( alergia na jajka;/ )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij