Ciasto czekoladowe bez jajek to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na ciasto jakie znam. Wilgotne, delikatne i zarazem mięsiste ciasto z dużą ilością kakao. Doskonałe dla osób, które z diety musiały wyeliminować jajka.
Ciasto czekoladowe bez jajek z tego przepisu wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi i upiec. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie mieszamy do połączenia łyżką. Im mniej mieszasz tym ciasto będzie miało delikatniejszą konsystencję.
Przepis idealny dla osób, które szukają proste przepisu i mają małe doświadczenie z wypiekami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
REKLAMA:
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 390 g mąki tortowej
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 480 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 150 g roztopionego masła, ostudzonego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Formę o wym. 25×35 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukry, sól, sok z cytryny oraz roztopione masło i gorącą wodę. Łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy.
Czy może mąka migdałowa?
Raczej tak lub pół na pół :)
Czy do ciasta można dodać jakieś owoce np.: wiśnie albo śliwki (że słoika)
Nie, surowe ciasto jest zbyt rzadkie :)
Ja robię je bardzo często w sezonie zimowym z owocami (wiśnie ze słoika, brzoskwinka ze słoika wcześcniej odsączone, ciasto wychodzi wtedy obłędne!)
Czy można zamienić mąkę na pełnoziarnistą lub orkiszową ?
Tak :)
Witam,
Czy można zmniejszyć ilość cukru albo dodać mnie ale np erytrytolu?
tak :)
Można wodę zamienić na mleko?
tak :)
Maja byc grudki?
Mam okrągłą formę 26 cm czy się nada ???
Może warto zmniejszyć ilośc ciasta tak o 1/4 :)
Czy zamiast wody można dodać mleko?
tak :)
Nie
A jakie proporcje składników na tortownice 22 cm? Chciałabym użyć ciasta zamiast biszkoptu
Zmniejszyć tak o 1/3 składniki :)
Ciasto doskonałe. Szok, bez jajek, z wodą i taki smak!! Zrobiłam wieczorem, do rana został jeden kawałek :-(
I juz mi się podoba ten przepis. Jurto zrobię. Dziękuję
Czy można do tego dodać jabłka?
w tym przepisie lepiej nie :)
Ile stopni powinna mieć „gorąca woda”?
może być zaraz po zagotowaniu
Upiekłam dzisiaj, jest pyszne
Przepyszne! Tak się zastanawiałam czy napewno tyle wody. Ale tak! wtedy jest takie soczyste
(robiłam bez kremu)
Witam. Ciasto nie wyroslo zbytnio blacha jak u Pani w przepisie w niektorych miejscach lekko mokre czy to zakalec ?
Extra! Wlasnie tego szukalam! Bedzie to dla mnie baza pod tort dla alergika ;) ( alergia na jajka;/ )