Kostka wiśniowa oreo to ciasto na bazie kakaowego biszkoptu z wiśniami i kremem śmietankowym oraz kawałkami ciasteczek.
Leciutki biszkopt o kakaowym smaku idealnie pasuje do wiśni (w sezonie możesz dodać świeże, a poza warto dodać np. mrożone lub z zalewy). Jeśli lubisz mocniejsze smaki wiśnie można zalać alkoholem na noc i przed wyłożeniem odsączyć lub mogą być z nalewki.
Krem jest delikatny i śmietankowy z pysznymi ciasteczkami w środku, które miękną z czasem i ładnie dają się kroić.
Polewa jest na bazie gorzkiej czekolady, natomiast jeśli lubisz słodsze smaki można ja w 1/3 zastąpić czekoladą mleczną.
Kostka wiśniowa oreo to połączenie kilku smaków, które są ciekawą propozycją na deser lub inne uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA WIŚNIOWA OREO
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie ciastek oreo 176 g
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 450 g wiśni, świeżych lub rozmrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do miseczki. Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Na dno formy wykładamy biszkopt i lekko odsączone wiśnie (jeśli są mrożone).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Ciasteczka oreo kroimy na kawałeczki. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy ciasteczka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na wiśnie i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu i dokładnie rozprowadzamy.
Pyszne ciasto ja bym ciasto nasączyła.Jestem po próbie robię jo na 18 urodziny.
Chyba trochę za mało żelatyny jest w przepisie.
Ciasto jest pyszne,kwaśne wiśnie świetnie orzeźwiają. Minus mojego wykonania to nie zadziałała mi żelatyna i trochę źle się kroiło i nie wyglądało tak ładnie jak na zdjęciu.
Rozumiem że wiśnie układamy na blacie a nie mieszamy razem z kremówką ?
tak :)
Wygląda pysznie :)