Wafle na mleku w proszku to bardzo prosty i szybki deser z przepyszną i słodką masą mleczną. Idealne do herbaty lub kawy.
Masa mleczna składa się dosłownie z kilku prostych składników. Jest słodka i mocno mleczna.
Wafle na mleku w proszku najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień od zrobienia. Wafle lekko miękną pod wpływem masy, a warstwa mleczna ładnie się ścina i nie wylewa z wafli.
Wafle są przepyszne i co najważniejsze nie zawierają żadnych chemicznych polepszaczy smaku. Do tego deser zrobisz błyskawicznie. Z tego przepisu wychodzi jeden duży talerz wafelków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle.
WAFLE NA MLEKU W PROSZKU
SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 3/4 szklanki mleka w proszku
- 1/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie wafli kwadratowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło przekładamy do rondelka razem z cukrami oraz mlekiem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie do gorącej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i dokładnie mieszamy szybkimi ruchami (najlepiej rózgą kuchenną). Wafle smarujemy masą (u mnie wyszły cztery warstwy). Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Wierzch obciążamy czymś ciężkim, aby były równe. Zostawiamy na całą noc, a najlepiej kroić dopiero po dwóch dniach.