Znajdź swój przepis

Wafle na mleku w proszku

25 lutego, 2020

Wafle na mleku w proszku to bardzo prosty i szybki deser z przepyszną i słodką masą mleczną. Idealne do herbaty lub kawy.

Masa mleczna składa się dosłownie z kilku prostych składników. Jest słodka i mocno mleczna.

Wafle na mleku w proszku najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień od zrobienia. Wafle lekko miękną pod wpływem masy, a warstwa mleczna ładnie się ścina i nie wylewa z wafli.

Wafle są przepyszne i co najważniejsze nie zawierają żadnych chemicznych polepszaczy smaku. Do tego deser zrobisz błyskawicznie. Z tego przepisu wychodzi jeden duży talerz wafelków.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle.

wafle

WAFLE NA MLEKU W PROSZKU

SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie wafli kwadratowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło przekładamy do rondelka razem z cukrami oraz mlekiem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie do gorącej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i dokładnie mieszamy szybkimi ruchami (najlepiej rózgą kuchenną). Wafle smarujemy masą (u mnie wyszły cztery warstwy). Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Wierzch obciążamy czymś ciężkim, aby były równe. Zostawiamy na całą noc, a najlepiej kroić dopiero po dwóch dniach.

wafle

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij