Świąteczna choinka z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym oraz mielonymi orzechami laskowymi. Przepyszne, chrupiące ciasto o pięknym kształcie. Idealny deser w święta i przede wszystkim szybki.
Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania choinki, aby było Ci łatwiej ją wykonać.
Świąteczna choinka to nie tylko przepyszny pomysł na deser, ale także fajny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.
Zamiast kremu czekoladowego możesz zamiennie użyć np. masy makowej, powideł śliwkowych lub innego ulubionego przez Ciebie kremu. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, aby nie wypłynęło podczas pieczenia.
Świąteczna choinka to super smaczny przysmak, który od razu polecam wykonać w kilku sztukach. Odrywanie boków ciasta jest uzależniające i po chwili stwierdzasz, że nie ma już połowy choinki.
TUTAJ znajdziesz przepis na drożdżową gwiazdę z nutellą.
ŚWIĄTECZNA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
SKŁADNIKI:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 40 g orzechów laskowych, zmielonych
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
W każdym płacie ciasta francuskiego wykrawamy podobny kształt choinki. Jeden płat smarujemy kremem czekoladowym i oprószamy orzeszkami. Przykrywamy drugim płatem i boki ciasta nacinamy (zostawiając środek). Zwijamy każdy bok 1-2 razy. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy ciasto. Z pozostałego ciasta wykrawamy jedną dużą gwiazdę i kilka małych. Dużą układamy na wierzchu choinki i możemy obok ułożyć małe. Pieczemy w temp. 210 C przez około 15-18 min, aż do zarumienienia.
Dziena za przepis D Mega dobre
Polecam
I u mnie dziś taka choinka :) Eleganckie, niebanalne i pyszne ciasto, prawda? :)