Znajdź swój przepis

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego

20 grudnia, 2017

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym oraz mielonymi orzechami laskowymi. Przepyszne, chrupiące ciasto o pięknym kształcie. Idealny deser w święta i przede wszystkim szybki.

Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania choinki, aby było Ci łatwiej ją wykonać.

Świąteczna choinka to nie tylko przepyszny pomysł na deser, ale także fajny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.

Zamiast kremu czekoladowego możesz zamiennie użyć np. masy makowej, powideł śliwkowych lub innego ulubionego przez Ciebie kremu. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, aby nie wypłynęło podczas pieczenia.

REKLAMA:

Świąteczna choinka to super smaczny przysmak, który od razu polecam wykonać w kilku sztukach. Odrywanie boków ciasta jest uzależniające i po chwili stwierdzasz, że nie ma już połowy choinki.

TUTAJ znajdziesz przepis na drożdżową gwiazdę z nutellą.

choinka z ciasta francuskiego

ŚWIĄTECZNA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

SKŁADNIKI:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 40 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

W każdym płacie ciasta francuskiego wykrawamy podobny kształt choinki. Jeden płat smarujemy kremem czekoladowym i oprószamy orzeszkami. Przykrywamy drugim płatem i boki ciasta nacinamy (zostawiając środek). Zwijamy każdy bok 1-2 razy. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy ciasto. Z pozostałego ciasta wykrawamy jedną dużą gwiazdę i kilka małych. Dużą układamy na wierzchu choinki i możemy obok ułożyć małe. Pieczemy w temp. 210 C przez około 15-18 min, aż do zarumienienia.

choinka z ciasta francuskiego choinka z ciasta francuskiego

choinka z ciasta francuskiego

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Dziena za przepis D Mega dobre
    Polecam

  2. Wedelka K. says:

    I u mnie dziś taka choinka :) Eleganckie, niebanalne i pyszne ciasto, prawda? :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij