Ciasto ze śliwkami i kruszonką po prostu uwielbiam. Łączy w sobie puszyste ciasto z chrupiącą kruszonką i do tego świeże śliwki. Ciasto jest bardzo delikatne i dosyć wilgotne. Do tego ciasta najlepiej dodawać śliwki węgierki, ale mogą być też inne odmiany o niezbyt wodnistej konsystencji. Moje ciasto wyszło wysokie, natomiast jeśli wolisz niskie z dużą ilość owoców wystarczy zwiększyć wymiar blaszki.
Zasada w tym cieście jest jedna: wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Mam tutaj na myśli jajka oraz jogurt. Składniki w różnych temperaturach gwarantują jedno: zakalec. Oczywiście masło na kruszonkę musi być zimne wtedy będzie kruchutka.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, aby było puszyste muszą być dobrze zmiksowane jajka z cukrami. U mnie masa była bardzo puszysta, jasna i leciutka. Ciasto wyjdzie wtedy naprawdę lekkie i pulchne.
Uwielbiam ciasto ze śliwkami i kruszonką za to, że jest takie proste w wykonaniu i nie ma w nim skomplikowanych połączeń. Śliwki są soczyste i świetnie nadają się do tego typu ciasta. Kruszonkę wzbogaciłam dodając niewielką ilość cynamonu przez co ciasto jeszcze piękniej pachnie i lepiej smakuje. Polecam w sezonie na śliwki.
Uwaga: nie przechowuj go dłużej niż 3 dni ponieważ z czasem kruszonką będzie miękka od śliwek.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:
- 500 g śliwek
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy powoli olej, następnie dodajemy po łyżce jogurt. Ponownie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy połówki śliwek w niewielkiej odległości od siebie rozcięciem ku górze. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Proste, szybkie i przepyszne ciasto! Upieczone zaledwie 3h temu, już całkowicie zniknęło! ;)
Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie robiłam, pomysł, aby dodać cynamon do kruszonki świetny,polecam!
Ciasto pychotka. Zrobiłam pół godziny temu, a już nie ma 3/4 blachy. :) Dzięki za przepis :)
Bardzo dziekuje za komentarz i smacznego :)
Ciasto zrobione i bardzo smaczne. Natomiast kruszonka – pychota