Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

17 lipca, 2015

Ciasto ze śliwkami i kruszonką po prostu uwielbiam. Łączy w sobie puszyste ciasto z chrupiącą kruszonką i do tego świeże śliwki. Ciasto jest bardzo delikatne i dosyć wilgotne. Do tego ciasta najlepiej dodawać śliwki węgierki, ale mogą być też inne odmiany o niezbyt wodnistej konsystencji. Moje ciasto wyszło wysokie, natomiast jeśli wolisz niskie z dużą ilość owoców wystarczy zwiększyć wymiar blaszki.

Zasada w tym cieście jest jedna: wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Mam tutaj na myśli jajka oraz jogurt. Składniki w różnych temperaturach gwarantują jedno: zakalec. Oczywiście masło na kruszonkę musi być zimne wtedy będzie kruchutka.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, aby było puszyste muszą być dobrze zmiksowane jajka z cukrami. U mnie masa była bardzo puszysta, jasna i leciutka. Ciasto wyjdzie wtedy naprawdę lekkie i pulchne.

Uwielbiam ciasto ze śliwkami i kruszonką za to, że jest takie proste w wykonaniu i nie ma w nim skomplikowanych połączeń. Śliwki są soczyste i świetnie nadają się do tego typu ciasta. Kruszonkę wzbogaciłam dodając niewielką ilość cynamonu przez co ciasto jeszcze piękniej pachnie i lepiej smakuje. Polecam w sezonie na śliwki.

REKLAMA:

Uwaga: nie przechowuj go dłużej niż 3 dni ponieważ z czasem kruszonką będzie miękka od śliwek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.

ciasto ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

REKLAMA:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • 500 g śliwek

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy powoli olej, następnie dodajemy po łyżce jogurt. Ponownie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy połówki śliwek w niewielkiej odległości od siebie rozcięciem ku górze. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami

Dołącz do dyskusji

  1. Proste, szybkie i przepyszne ciasto! Upieczone zaledwie 3h temu, już całkowicie zniknęło! ;)

  2. Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie robiłam, pomysł, aby dodać cynamon do kruszonki świetny,polecam!

  3. Ciasto pychotka. Zrobiłam pół godziny temu, a już nie ma 3/4 blachy. :) Dzięki za przepis :)

    1. Ilovebake says:

      Bardzo dziekuje za komentarz i smacznego :)

  4. Joanna E. says:

    Ciasto zrobione i bardzo smaczne. Natomiast kruszonka – pychota

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij