Placki z jabłkami uwielbiam, a ten przepis jest idealny. Placki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta. Placki z jabłkami najlepiej smażyć i podawać jeszcze gorące z cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się np. dżem lub ulubiona konfitura. Nie znam lepszego przepisu i korzystam z niego ciągle.
Placki zawsze odsączaj z nadmiaru tłuszczu zaraz po wyciągnięciu z patelni będą lżejsze. Placki z jabłkami i ten przepis znalazłam w starej książce i muszę przyznać, że jest lepszy od większości, które testowałam. Pamiętaj, aby dobrze ubić białka wtedy placki będą naprawdę lekkie i puszyste.
Najlepsze do placków są kwaśne jabłka wtedy sprawiają, że placki są bardziej wyraziste w smaku. Można je również skropić cytryną, aby nie ściemniały.
Placki z jabłkami zawsze robię kiedy nie mam pomysłu na kolację, kiedy mam chęć po prostu na placuszki lub śniadanie. Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Smak natomiast jest najlepszy bo przypomina te od babci. Według mnie najpyszniejsze i najlepsze placki z jabłkami jakie próbowałam.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, pancakes, racuchy.
PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Zrobiłam! Ze względu na malucha zaryzykowałam i wzięłam pół na pół mąki żytniej i pszennej wierząc, że białka zrobią swoje. Zrobiły! Placki są puszyste, pyszne i delikatne. Opłacało się robić z dwóch porcji od razu. Dziękuję !
Super :)
Rewelacja, moje niejadki zjadły, aż się po kłóciły o nie :) pycha
Czy dobre są na 2 dzień?
tak :)
Moje ulubione placki z jabłkami :)
Placuszki są przepyszne! Przepis ląduje na stałe w moim jadłospisie :)
Placuszki wyszły przepyszne. Polecam ten przepis
Naprawdę fajny przepis,placki wyszły leciutkie jak chmurka.
Placki boskie. Przepis trafia do ulubionych . Pozdrawiam
Placuszki z przepisu wyszły idealne, są leciutkie i puszyste ☺️ zapisuję ten przepis i będzie on moim numerem 1
Bardzo dobry przepis. Placki pyszne, bardzo puszyste. Polecam
Pyszne placuszki, swietny przepis teraz tylko z tego przepisu korzystam I robie placki dla coreczki I meza tylko zwiekszam porcje skladnikow I dodaje miod. Rewelacja dziekuje za przepis.
Dziękuję, że korzystasz :) Super
Przepis jest świetny. Zmodyfikowałem proporcje, zrobiłem odrobinę więcej, dodałem cukier waniliowy. I usmażyłem na oleju rzepakowym, co widać na załączonej fotografii. Uwielbiamy je z dziadkiem. https://uploads.disquscdn.com/images/5ccd3eb075e279620c7bbdd5af8037d6d6f360ba86f9aebfcde1c235221f85ff.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/784e07dcf01f9b9ca2c1d5bdc7a3627ca5d42d5b517c47deeb22df683621f632.jpg
A moge ciasto zostawić w lodówce na następny dzień?
Nie, bo co masz zjeść jutro, zjedz dzisiaj, jak mówi przysłowie.
Bardzo smaczniutke placuszki. Tylko brzegi nie sa chrupiące jakbym sie spodziewała. czy to normalne? A moze mozne cos zrobic zeby były chrupiące?
Właśnie zrobiłam placuszki i są przepyszne ! :))) takie puszyste i mięciutkie :) najlepsze jakie jadłam :D dziękuję za przepis ! :D
Pyszne placki :) piana z bialek wmieszana na koncu sprawila ze staly sie puszyste (nie użyłam proszku do pieczenia bo akurat nie mialam w domu- a i tak pięknie 'rosły’).Dziękuję za przepis!
Super :)
Uwielbiam. :)
Placuszki ekstra :) Dużo roboty z nimi nie ma, w sam raz na kolację. Ja tylko pokroiłam jabłka w kostkę, przyjemnie chrupały pod zębem ;)
Witam,ile placków wychodzi z tej porcji?
1 talerz, ale dokladnie nie liczylam :)
jakie pyszne dziękuje za przepis
Bardzo dobre placuszki, lekkie i puszyste. Robiłam pierwszy raz z polecenia koleżanki. Dzieciaki zajadały a dorośli się delektowali.
Wyszły bardzo dobre. Ja dodałam 3 łyżki cukru do masy żeby były słodkie.
genialne!! znikają w ciągu kilku minut z talerza :D
Dokładnie takie jak i ja robię :)
Fajny przepis ale ja wole jabka w kosteczki pokrojone bo lubię czuć jabłka
Placuszki rewelacja. Naprawdę!!! Zawsze miałam problem ze smażeniem placków czy racuchów. Smażone na maśle klarowanym wyszły identyczne jak na Pani zdjęciu. Dodałam mniej mleka i dodatkowo jogurt naturalny. Chrupiące, palce lizać. Dzieciaki zachwycone.
Bardzo proste i przepyszne!
Przepis genialny a placuszki wyśmienite
Nie mam miksera… Czym ubić białka?
Np. Trzepaczka ;)
W sumie wyszly bardzo smaczne… Tyle tylko, ze u Pani na zdjeciach placki maja taki ladny, rumiany kolor i wygladaja na chrupiace.. Mi wyszly znacznie ciemniejsze a i chrupkosc dosyc dyskusyjna… Kombinowalam z temperatura, iloscia oleju itd. Ma Pani jakas specjalna taktyke przy smazeniu? Odpowiednia temperatura, odpowiednia ilosc tluszczu, czas smazenia, specjalna patelnia…? Pozdrawiam serdecznie!
Rewelacja!!! Lepszych nie jadłam :)
Dziekuje :*
genialny przepis! wreszcie mogę powiedzieć że umiem zrobić racuszki,pychota! ;)
Lepiej wymieszać żółtka ze składnikami łyżką ręcznie czy mikserem?
Ja mieszalam trzepaczka ale w symie nie ma to znaczenia czym, aby bylo dobrze wymieszane bez grudek :)
mozna zamiast tortowej dać zwykłą mąkę? :)
Tak, ale najlepsza bylaby tortowa :)
Czy do ciasta nie trzeba dodac troche cukru?
ja dodaje tylko cukier puder na wierzch i sa super :)
Zrobione wczoraj z jagodami. Jednak jagód nie polecam ze względu na ich wodnistość. Ja dodałam ich dość sporo co było błędem. W małej ilości będzie idealnie. Same placki (ciasto) rewelacyjne – proste, szybkie i smaczne.
następnym razem zrobię z jabłkami – tak jak w oryginalnej wersji.
Przepis ląduje w ulubionych:-))
Pamiętam, że za dzieciaka uwielbiałam takie placuszki :)
Placuszki w sam raz dla mojego młodszego łasuszka … Ona uwielbia takie smaki:)
Wspaniałe. Uwielbiam placki z jablkami :-)
Witam w klubie ;)
Czy do tych placuszków nadają się też inne owoce typu jagody, borowki???
Tak, spokojnie możesz użyć dowolnych owoców :)
Dziękuję.
Korzystając ze sposobności muszę napisać, że prowadzi Pani fantastyczny blog. Z niecierpliwością czekam co 2 dzień na nowy przepis. Mój ulubiony jesli chodzi o wypieki – każde mi się udało))))) Przerobiłam już kilka blogów tego typu, ale przy tym się zatrzymuję))) przepisy, nawet te skomplikowane, są opisane w tak przystępny sposób, że nie „boję się” żadnego)))
I zdjęcia, na widok których już ślina cieknie……))
Pozdrawiam z Zielonej Góry – Justyna
Bardzo ci dziękuję za te słowa :) daje i motywacje do dalszego pieczenia i tworzenia bloga :) nastepnym razem jak bedziesz cos piekła z checia zobaczylabym jakies Twoje cudo :) pozdrawiam i milego dnia :)
Postaram się. Dodam jeszcze, że dzięki Tobie to nie ja już pytam moją „teściową” o jej wypieki, tylko ona zaczęła pytać mnie:-)))))