Placki z jabłkami uwielbiam, a ten przepis jest idealny. Placki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta. Placki z jabłkami najlepiej smażyć i podawać jeszcze gorące z cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się np. dżem lub ulubiona konfitura. Nie znam lepszego przepisu i korzystam z niego ciągle.
Placki zawsze odsączaj z nadmiaru tłuszczu zaraz po wyciągnięciu z patelni będą lżejsze. Placki z jabłkami i ten przepis znalazłam w starej książce i muszę przyznać, że jest lepszy od większości, które testowałam. Pamiętaj, aby dobrze ubić białka wtedy placki będą naprawdę lekkie i puszyste.
Najlepsze do placków są kwaśne jabłka wtedy sprawiają, że placki są bardziej wyraziste w smaku. Można je również skropić cytryną, aby nie ściemniały.
Placki z jabłkami zawsze robię kiedy nie mam pomysłu na kolację, kiedy mam chęć po prostu na placuszki lub śniadanie. Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Smak natomiast jest najlepszy bo przypomina te od babci. Według mnie najpyszniejsze i najlepsze placki z jabłkami jakie próbowałam.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, pancakes, racuchy.
PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Rewelacja moje niejadkiem zjadły ????aż się po kłóciły o nie????pycha
Czy dobre są na 2 dzień?
tak
Moje ulubione placki z jabłkami
Placuszki są przepyszne! Przepis ląduje na stałe w moim jadłospisie