Znajdź swój przepis

Placki z jabłkami

16 lipca, 2015

Placki z jabłkami uwielbiam, a ten przepis jest idealny. Placki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta. Placki z jabłkami najlepiej smażyć i podawać jeszcze gorące z cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się np. dżem lub ulubiona konfitura. Nie znam lepszego przepisu i korzystam z niego ciągle.

Placki zawsze odsączaj z nadmiaru tłuszczu zaraz po wyciągnięciu z patelni będą lżejsze. Placki z jabłkami i ten przepis znalazłam w starej książce i muszę przyznać, że jest lepszy od większości, które testowałam. Pamiętaj, aby dobrze ubić białka wtedy placki będą naprawdę lekkie i puszyste.

Najlepsze do placków są kwaśne jabłka wtedy sprawiają, że placki są bardziej wyraziste w smaku. Można je również skropić cytryną, aby nie ściemniały.

Placki z jabłkami zawsze robię kiedy nie mam pomysłu na kolację, kiedy mam chęć po prostu na placuszki lub śniadanie. Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Smak natomiast jest najlepszy bo przypomina te od babci. Według mnie najpyszniejsze i najlepsze placki z jabłkami jakie próbowałam.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, pancakes, racuchy.

placuszki z jabłkami

PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placuszki z jabłkamiplacuszki z jabłkami

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. maria.stachowiak94@gmail.com says:

    Zrobiłam! Ze względu na malucha zaryzykowałam i wzięłam pół na pół mąki żytniej i pszennej wierząc, że białka zrobią swoje. Zrobiły! Placki są puszyste, pyszne i delikatne. Opłacało się robić z dwóch porcji od razu. Dziękuję !

  2. Rewelacja, moje niejadki zjadły, aż się po kłóciły o nie :) pycha

  3. Czy dobre są na 2 dzień?

    1. tak :)

  4. Moje ulubione placki z jabłkami :)

  5. Keli-chan says:

    Placuszki są przepyszne! Przepis ląduje na stałe w moim jadłospisie :)

  6. Placuszki wyszły przepyszne. Polecam ten przepis

  7. Naprawdę fajny przepis,placki wyszły leciutkie jak chmurka.

  8. Placki boskie. Przepis trafia do ulubionych . Pozdrawiam

  9. Placuszki z przepisu wyszły idealne, są leciutkie i puszyste ☺️ zapisuję ten przepis i będzie on moim numerem 1

  10. Bardzo dobry przepis. Placki pyszne, bardzo puszyste. Polecam

  11. Pyszne placuszki, swietny przepis teraz tylko z tego przepisu korzystam I robie placki dla coreczki I meza tylko zwiekszam porcje skladnikow I dodaje miod. Rewelacja dziekuje za przepis.

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję, że korzystasz :) Super

  12. Aleksander says:

    Przepis jest świetny. Zmodyfikowałem proporcje, zrobiłem odrobinę więcej, dodałem cukier waniliowy. I usmażyłem na oleju rzepakowym, co widać na załączonej fotografii. Uwielbiamy je z dziadkiem. https://uploads.disquscdn.com/images/5ccd3eb075e279620c7bbdd5af8037d6d6f360ba86f9aebfcde1c235221f85ff.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/784e07dcf01f9b9ca2c1d5bdc7a3627ca5d42d5b517c47deeb22df683621f632.jpg

  13. A moge ciasto zostawić w lodówce na następny dzień?

    1. Aleksander says:

      Nie, bo co masz zjeść jutro, zjedz dzisiaj, jak mówi przysłowie.

  14. Joanna P. says:

    Bardzo smaczniutke placuszki. Tylko brzegi nie sa chrupiące jakbym sie spodziewała. czy to normalne? A moze mozne cos zrobic zeby były chrupiące?

  15. Właśnie zrobiłam placuszki i są przepyszne ! :))) takie puszyste i mięciutkie :) najlepsze jakie jadłam :D dziękuję za przepis ! :D

  16. Pyszne placki :) piana z bialek wmieszana na koncu sprawila ze staly sie puszyste (nie użyłam proszku do pieczenia bo akurat nie mialam w domu- a i tak pięknie 'rosły’).Dziękuję za przepis!

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  17. Uwielbiam. :)

  18. Placuszki ekstra :) Dużo roboty z nimi nie ma, w sam raz na kolację. Ja tylko pokroiłam jabłka w kostkę, przyjemnie chrupały pod zębem ;)

  19. Magdalena J. says:

    Witam,ile placków wychodzi z tej porcji?

    1. 1 talerz, ale dokladnie nie liczylam :)

  20. Wielbiciel P. says:

    jakie pyszne dziękuje za przepis

  21. Agnieszka says:

    Bardzo dobre placuszki, lekkie i puszyste. Robiłam pierwszy raz z polecenia koleżanki. Dzieciaki zajadały a dorośli się delektowali.

  22. Wyszły bardzo dobre. Ja dodałam 3 łyżki cukru do masy żeby były słodkie.

  23. genialne!! znikają w ciągu kilku minut z talerza :D

  24. Dokładnie takie jak i ja robię :)

  25. Martin J. says:

    Fajny przepis ale ja wole jabka w kosteczki pokrojone bo lubię czuć jabłka

  26. Elżbieta says:

    Placuszki rewelacja. Naprawdę!!! Zawsze miałam problem ze smażeniem placków czy racuchów. Smażone na maśle klarowanym wyszły identyczne jak na Pani zdjęciu. Dodałam mniej mleka i dodatkowo jogurt naturalny. Chrupiące, palce lizać. Dzieciaki zachwycone.

  27. Bardzo proste i przepyszne!

  28. Przepis genialny a placuszki wyśmienite

  29. Nie mam miksera… Czym ubić białka?

    1. Np. Trzepaczka ;)

  30. W sumie wyszly bardzo smaczne… Tyle tylko, ze u Pani na zdjeciach placki maja taki ladny, rumiany kolor i wygladaja na chrupiace.. Mi wyszly znacznie ciemniejsze a i chrupkosc dosyc dyskusyjna… Kombinowalam z temperatura, iloscia oleju itd. Ma Pani jakas specjalna taktyke przy smazeniu? Odpowiednia temperatura, odpowiednia ilosc tluszczu, czas smazenia, specjalna patelnia…? Pozdrawiam serdecznie!

  31. Rewelacja!!! Lepszych nie jadłam :)

    1. Dziekuje :*

  32. genialny przepis! wreszcie mogę powiedzieć że umiem zrobić racuszki,pychota! ;)

  33. Lepiej wymieszać żółtka ze składnikami łyżką ręcznie czy mikserem?

    1. Ja mieszalam trzepaczka ale w symie nie ma to znaczenia czym, aby bylo dobrze wymieszane bez grudek :)

  34. mozna zamiast tortowej dać zwykłą mąkę? :)

    1. Tak, ale najlepsza bylaby tortowa :)

  35. Czy do ciasta nie trzeba dodac troche cukru?

    1. Ilovebake says:

      ja dodaje tylko cukier puder na wierzch i sa super :)

  36. Zrobione wczoraj z jagodami. Jednak jagód nie polecam ze względu na ich wodnistość. Ja dodałam ich dość sporo co było błędem. W małej ilości będzie idealnie. Same placki (ciasto) rewelacyjne – proste, szybkie i smaczne.
    następnym razem zrobię z jabłkami – tak jak w oryginalnej wersji.
    Przepis ląduje w ulubionych:-))

  37. Agata K. says:

    Pamiętam, że za dzieciaka uwielbiałam takie placuszki :)

  38. Jolanta S. says:

    Placuszki w sam raz dla mojego młodszego łasuszka … Ona uwielbia takie smaki:)

  39. Wspaniałe. Uwielbiam placki z jablkami :-)

    1. Ilovebake says:

      Witam w klubie ;)

  40. Czy do tych placuszków nadają się też inne owoce typu jagody, borowki???

    1. Ilovebake says:

      Tak, spokojnie możesz użyć dowolnych owoców :)

    2. Dziękuję.
      Korzystając ze sposobności muszę napisać, że prowadzi Pani fantastyczny blog. Z niecierpliwością czekam co 2 dzień na nowy przepis. Mój ulubiony jesli chodzi o wypieki – każde mi się udało))))) Przerobiłam już kilka blogów tego typu, ale przy tym się zatrzymuję))) przepisy, nawet te skomplikowane, są opisane w tak przystępny sposób, że nie „boję się” żadnego)))

      I zdjęcia, na widok których już ślina cieknie……))
      Pozdrawiam z Zielonej Góry – Justyna

    3. Ilovebake says:

      Bardzo ci dziękuję za te słowa :) daje i motywacje do dalszego pieczenia i tworzenia bloga :) nastepnym razem jak bedziesz cos piekła z checia zobaczylabym jakies Twoje cudo :) pozdrawiam i milego dnia :)

    4. Postaram się. Dodam jeszcze, że dzięki Tobie to nie ja już pytam moją „teściową” o jej wypieki, tylko ona zaczęła pytać mnie:-)))))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij