Szybkie ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Wilgotne, przepełnione orzechami i żurawiną, najlepsze jakie jadłam.
Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest bardzo proste i wykonasz je błyskawicznie. Wystarczy mokre składniki wymieszać łyżką z suchymi i gotowe.
Oczywiście w cieście marchewkowym nie może zabraknąć kremu, który idealnie współgra z ciastem.
Marchewkę drobno ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Nie jest ona zupełnie wyczuwalna w cieście. Do środka dodałam także posiekane orzechy i żurawinę, dzięki temu ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 ml oleju np. rzepakowego
- 160 g cukru
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 180 g tartej marchewki
- 80 g orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
KREM ŚMIETANKOWY
- 200 g serka śmietankowego np. Philadelphia
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 12 x 29 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą lub cynamonem. Olej mieszamy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia łyżką. Następnie dodajemy drobno startą marchewkę, posiekane orzechy oraz żurawinę i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Serek śmietankowy miksujemy razem ze śmietanką na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia. Wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Czy śmietanka i serek przed ubijaniem muszą być z lodówki,czy w temp.pokojowej
Zawsze z lodówki jeśli używamy śmietanki i mascarpone do kremu :)
Czy ciasto przechowujemy w lodówce?
Przechowujemy w lodówce, a przed jedzeniem wyciągamy na ok. 15 – 20 minut.
Najpyszniejsze ciasto marchewkowe. Mmmm…pycha. Już robione trzykrotnie.
Dziękuję za takie pyszności.
Dziękuję :)
Czy z tej ilości składników można je zrobić na blaszce 24×24 cm? :)
Tak, ale ciasto może być niższe:)
Hej, a ja mam pytanie o polewę: śmietanę wcześniej ubijamy czy taka płynną dodajemy do serka?
Dodajemy płynną :)
Witam
Czy mogę mąkę pszenną zamienić na kukurydzianą?
W tym wypadku lepiej pozostać przy pszennej :)
Ciasto jest RE WE LA CYJ NE????
CZY w papilotach w formie muffinek można by je upiec???????????
tak :)
Ciasteczko wyszło przepyszne, zniknęło w jedno popołudnie :D napewno jeszcze nie raz powtórzę !
czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast zwykłej pszennej? czy lepiej zrobić pół na pół?
Lepiej pół na pół :)
Chciałabym dodać miód zamiast cukru, czy to się uda? Czy mam jakoś dodatkowo zmienić proporcje ??
Mozna zamienić pol na pół cukier i miód :)