Pączusie kasztanki czyli mini pączki obtoczone w cukrze pudrze lub polane lukrem. Mięciutkie, puszyste i delikatne. Prosty przepis na pączki w tłusty czwartek.
Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, ładnie daje się formować i nie sprawia problemów podczas wykrawania.
Ciasto wykrawałam kieliszkiem o średnicy 3,5 cm, ale równie dobrze może być nieco większa. Pamiętaj, aby foremkę co jakiś czas zatapiać w mące, aby ciasto nie przywierało.
Smażyć możesz na patelni w rondelku lub frytkownicy. Odpowiednia temperatura smażenia do 180C.
Mini pączuszki to świetny przepis na szybkie, smaczne i proste pączki w karnawale.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PĄCZUSIE KASZTANKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talerze pączuszków
CIASTO DROŻDŻOWE
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 11 g drożdży suchych lub 35 świeżych
- 500 g mąki pszennej typ. 550
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 1 łyżka octu spirytusowego lub wódki
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder lub lukier
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku mieszamy cukier razem z suchymi lub świeżymi drożdżami. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, jajko, żółtka oraz ocet. Chwilkę mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią. Zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Na podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką lub kieliszkiem o średnicy ok. 3,5 cm. Wycięte ciasto wykładamy na blaszkę lekko oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju do temp. 180ºC z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Obtaczamy w cukrze pudrze lub lukrze.