Znajdź swój przepis

Oponki serowe

27 stycznia, 2023

Oponki serowe to błyskawiczny i prosty przepis podawany w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek. Mięciutkie, puszyste i lekkie oponki z serem.

Moje oponki wykonałam na bazie kremowego serka naturalnego o smaku śmietankowym. Może być to serek Philadelphia lub z Piątnicy. Oczywiście możesz wykonać również z twarogiem, który mielimy dwukrotnie w maszynce.

Oponki z serkiem są jeszcze delikatniejsze, bardziej puszyste i lżejsze niż te z dodatkiem twarogu.

ZOBACZ PRZEPIS NA TRADYCYJNE OPONKI KARNAWAŁOWE.

Zaraz po usmażeniu polewamy lukrem lub obtaczamy w cukrze pudrze lub miałkim cukrze z odrobiną cynamonu lub cukru waniliowego.

REKLAMA:

Oponki na drugi dzień po smażeniu są równie pyszne i mięciutkie.

Polecam bo to jeden z najsmaczniejszych przepisów jakie jadłam i nie sprawia żadnych trudności podczas przygotowania.

TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PĄCZKI, PĄCZUSZKI I OPONKI

oponki serowe

OPONKI SEROWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 oponek

REKLAMA:
  • 400 g zmielonego serka śmietankowego np. Philadelphia lub Piątnica*
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka (rozmiar L)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g mąki tortowej

DODATKOWO

  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

*zamiast serka możesz użyć zmielonego twarogu półtłustego

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (ciasto może nieco kleić się do rąk). Stolnicę dosyć obficie oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką kółka o średnicy 9 cm i w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy ok. 4 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze, miałkim cukrze lub lukrze.

oponki serowe
oponki serowe

Dołącz do dyskusji

  1. A czy z mąka kokosowa można zrobić ?i w jakiej proporcji ?

  2. Można zrobić bez sera :)

  3. Czy można je upiec w piekarniku? Wiem, że nie będą tak smakowały (już je robiłam), ale pomyślałam, że może się udać.

  4. Olej w jakiej temperaturze powinien być, tak mniej więcej i jaki czas smażenia z jednej strony?

    1. Olej w temp. 180°C. Smażymy na złoty kolor ok. 2 – 3 minuty z kazdej strony

  5. Czy można smażyć oponki na smalcu?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij