Oponki serowe to błyskawiczny i prosty przepis podawany w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek. Mięciutkie, puszyste i lekkie oponki z serem.
Moje oponki wykonałam na bazie kremowego serka naturalnego o smaku śmietankowym. Może być to serek Philadelphia lub z Piątnicy. Oczywiście możesz wykonać również z twarogiem, który mielimy dwukrotnie w maszynce.
Oponki z serkiem są jeszcze delikatniejsze, bardziej puszyste i lżejsze niż te z dodatkiem twarogu.
ZOBACZ PRZEPIS NA TRADYCYJNE OPONKI KARNAWAŁOWE.
Zaraz po usmażeniu polewamy lukrem lub obtaczamy w cukrze pudrze lub miałkim cukrze z odrobiną cynamonu lub cukru waniliowego.
Oponki na drugi dzień po smażeniu są równie pyszne i mięciutkie.
Polecam bo to jeden z najsmaczniejszych przepisów jakie jadłam i nie sprawia żadnych trudności podczas przygotowania.
TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PĄCZKI, PĄCZUSZKI I OPONKI
OPONKI SEROWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 30 oponek
- 400 g zmielonego serka śmietankowego np. Philadelphia lub Piątnica*
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka (rozmiar L)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g mąki tortowej
DODATKOWO
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
*zamiast serka możesz użyć zmielonego twarogu półtłustego
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (ciasto może nieco kleić się do rąk). Stolnicę dosyć obficie oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką kółka o średnicy 9 cm i w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy ok. 4 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze, miałkim cukrze lub lukrze.
A czy z mąka kokosowa można zrobić ?i w jakiej proporcji ?
Można zrobić bez sera :)
Czy można je upiec w piekarniku? Wiem, że nie będą tak smakowały (już je robiłam), ale pomyślałam, że może się udać.
Tak :)
Olej w jakiej temperaturze powinien być, tak mniej więcej i jaki czas smażenia z jednej strony?
Olej w temp. 180°C. Smażymy na złoty kolor ok. 2 – 3 minuty z kazdej strony
Czy można smażyć oponki na smalcu?
Tak :)