Znajdź swój przepis

Ciasto „cygan”

8 maja, 2017

Ciasto „cygan” to warstwowiec na kakaowo-makowym biszkopcie z kremem budyniowym, galaretką i biszkoptami. Pomimo wielu warstw ciasto jest lekkie i delikatne w smaku. Po przekrojeniu tworzy się piękna i wielobarwna kompozycja. Chociaż dzisiaj nazwa tego ciasta jest dyskusyjna to smak jest naprawdę wart wypróbowania.

Biszkopt jest dosyć wilgotny i nie nasączałam go dodatkowo. Im mniej mąki dodajesz do biszkoptu tym bardziej jest wilgotny, ale także bardziej delikatny i trzeba go przekrawać bardzo delikatnie.

Krem budyniowy możesz wzbogacić 1-2 żółtkami lub wykonać według przepisu poniżej. Fajnie smakuje jeśli dodasz wanilię, zyskuje na cudownym aromacie.

Galaretkę dodałam truskawkową, ale możesz zastąpić swoim ulubionym smakiem.

REKLAMA:

Ciasto „cygan” to doskonały pomysł na deser przy okazji rodzinnych uroczystości, świąt lub urodzin.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-cygan

CIASTO CYGAN

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki maku, zmielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • paczka okrągłych biszkoptów

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • groszki czekoladowe do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz mieszamy z makiem.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Suche składniki dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy białkowej i bardzo delikatnie za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy. Formę o wym. 24 x24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu upuszczamy biszkopt w formie z wysokości ok. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób nie powinien nam opaść. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
400 ml mleka podgrzewamy z cukrem i ekstraktem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gorącego cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na blat biszkoptowy. Układamy biszkopty jeden obok drugiego (można je lekko nasączyć np. wodą z sokiem i cukrem). Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki. Na stężałą galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy groszkami czekoladowymi.

ciasto-cygan ciasto-cygan

ciasto-cygan

Dołącz do dyskusji

  1. Mega perfekcja! Cudownie się prezentuje!

  2. Mopswkuchni N. says:

    Kiepska jestem w takich ciastach, może pora to zmienić ;) To wygląda mega apetycznie :)

  3. Anna W. says:

    Cudownie wygląda :)
    Zapraszam na mój blog http://motylkowakuchnia.blogspot.com/

  4. Wspaniale się prezentuje :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij