Tort piernikowy przełożony dżemem malinowym, kremem śmietankowym i ozdobiony pierniczkami toruńskimi „uszatki”. Przepiękny, wysoki o delikatnym smaku piernikowym. Przepis bierze udział w konkursie przepis na Kopernika #przepisnakopernika
Biszkopt piernikowy z dodatkiem przypraw korzennych to fajne urozmaicenie i przepiękny aromat ciasta.
Krem śmietankowy na bazie kremówki i serka śmietankowego jest delikatny jak chmurka. Przełożony jest dżemem malinowym, ale równie dobrze mogą być np. powidła śliwkowe, dżem różany lub w sezonie świeże owoce np. maliny.
Wierzch udekorowałam pierniczkami i oprószyłam cynamonem, który sprawia, że tort ma niesamowity korzenny zapach.
Tort piernikowy został wykonany w popularnym teraz stylu „naked cake”, czyli bez dekoracji boków ciasta. Dekoracja znajduje się jedynie na wierzchu ciasta.
TORT PIERNIKOWY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (gotowej lub domowej)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 30 ml rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka śmietankowego, zmielonego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie Toruńskich Pierników Uszatki
- dżem malinowy
- cynamon do oprószenia wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki oraz przyprawę do piernika przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej delikatnie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej), zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze lub talerzu lekko nasączamy ponczem i smarujemy 2-3 łyżkami dżemu malinowego. Wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Postępujemy identycznie. Układamy trzeci blat i ponownie powtarzamy czynności. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wierzch tortu oprószamy lekko cynamonem i układamy dekoracyjnie pierniczki.
Najlepszy !!! Przepyszny !!!