Ciasto czekoladowe z cukinią i kremem oraz świeżymi borówkami. Ciasto jest wilgotne, czekoladowe o mięsistej i dosyć ciężkiej konsystencji. Doskonały patent na zdrowe ciasto.
Cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do ciasta przez co jest zupełnie niewyczuwalna. Cukinia ma neutralny smak i doskonale pasuje do ciast i jednocześnie sprawia, że jest bardziej wilgotne.
Ciasto nie tylko ma w sobie cukinię, ale dodajemy również zdrowy jogurt naturalny oraz olej lub zamiennie oliwę z oliwek.
Ciasto mogą jeść osoby na diecie lub dzieci.
Ciasto czekoladowe z cukinią to połączenie dosyć ciężkiego ciasta oraz lekkiego kremu oraz owoców, które świetnie podkręcają i orzeźwiają smak. Do mieszania możesz użyć miksera, ale równie dobrze możesz wymieszać składniki szpatułką lub dużą łyżką drewnianą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 230 g startej cukinii
- 250 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 150 g borówek/jagód
Cukinię
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
i
zostawiamy
na
czas
przygotowania
ciasta.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
cynamonem,
proszkiem
oraz
sodą.
Jajka
mieszamy
razem
z
cukrami,
jogurtem,
olejem
oraz
solą.
Następnie
na
najmniejszych
obrotach
miksera
dodajemy
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Na
koniec
dodajemy
odsączoną
z
nadmiaru
soku
cukinię
i
dodajemy
ciasta,
mieszamy.
Tortownicę
o
średnicy
24
cm
wykładamy
papierem
lub
używamy
silikonowej.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem.
Pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Wykładamy
na
wierzch
ciasta
i
dekorujemy
świeżymi
owocami.
Komentarze
Jak dla mnie świetny przepis. Wyszlo idealnie. https://uploads.disquscdn.com/images/8b20832fb517eb289647e2f073cbe505436ef6f966feae020ac687cd1fa62c0e.jpg
Zrobiłam. Dobrze smakuje, nie jest suche. Moim zdaniem pasuje tu polewa czekoladowa.