Znajdź swój przepis

Ciasto z malinami i białą czekoladą

1 września, 2017

Pyszne ciasto z malinami i białą czekoladą o bardzo wilgotnej konsystencji. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz do niego miksera. Długo utrzymuje świeżość z dużą ilością owoców sezonowych.

Do ciasta nie potrzebujesz miksera wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Możesz je wykonać je dosłownie na ostatnią chwilę lub może poleżeć nawet kilka dni i dalej będzie smaczne.

Ciasto z malinami i białą czekoladą dzięki dodaniu maślanki i oleju ma niesamowicie wilgotną konsystencję. Maliny orzeźwiają ciasto, a biała czekolada nadaje ciekawego posmaku i sprawia, że ciasto jest bardziej słodkie.

W przypadku tego ciasta, koniecznie pamiętaj, aby dodawać składniki w tej samej temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniesz zakalca.

Przepyszne, delikatne ciasto idealna na końcówkę lata.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.

ciasto z malinami

CIASTO Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 50 g posiekanej białej czekolady
  • 100-150 g malin
  • cukier puder do oprószenia

*1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz dodajemy sól i cukier, mieszamy. Maślankę mieszamy razem z jajkami, olejem oraz ekstraktem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz maliny i delikatnie mieszamy. Formę keksówkę o wym. 10×20 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane białą czekoladą.

ciasto z malinami ciasto z malinami ciasto z malinami ciasto z malinami ciasto z malinami ciasto z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wygląda na mokre, podobne mi wyszło, czyli zakalec to nie jest, tak ma być? :D

  2. Piekłam babkę prawie 2h i wyszedł zakalec. Zastanawiam się, co poszło nie tak.

    1. Może chodziło o temp. składników?

  3. Czy zamiast oleju mogę dać rozpuszczone masło ?

    1. Ilovebake says:

      tak :)

  4. Witam! Czy zamiast rzepakowego moze byc kokosowy? I czy moge zastapic maslanke? Nie mam niestety dostepu do maslanki?

    1. Nie zamieniaj oleju rzepakowego na kokosowy. Olej rzepakowy jest równie zdrowy, natomiast maślankę zamień na jogurt naturalny :)

  5. czy zamiast malin można dać inne owoce np. borówki?

    1. Jak najbardziej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x