Znajdź swój przepis

Wegańskie ciasto czekoladowe

28 kwietnia, 2022
REKLAMA:

Bardzo proste wegańskie ciasto czekoladowe bez użycia miksera. Mocno czekoladowe ciasto bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Idealne dla alergików.

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi. Ważne, aby zbyt długo nie mieszać ciasta, ponieważ wtedy będzie ciężkie. Wystarczy tylko przemieszać i w cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, dzięki dodaniu sody.

Wegańskie ciasto czekoladowe jest mocno czekoladowe, wilgotne i leciutkie. Do środka dodałam także kropelki czekoladowe, a na wierzch zrobiłam polewę czekoladową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

wegańskie-ciasto-czekoladowe

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 240 g mąki tortowej lub pół na pół z bezglutenową
  • 180 g cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki mleka np. migdałowego, sojowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 3 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego
  • 1 łyżka cukru brązowego lub syropu z agawy, ksylitolu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao oraz sodą. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, kropelki czekoladowe oraz sól i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej, ocet i mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę razem z olejem, mlekiem i cukier przekładamy do rondelka. Na niewielkim ogniu podgrzewamy składniki cały czas mieszając. Gotową polewę chwilę zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

wegańskie-ciasto-czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. dziękuję za przepis -ciacho pychotka

  2. Wyjdzie w keksówce?

    1. Trn przepis lepiej robić na większą blaszkę niż keksówka :)

  3. Ciasto zrobione, posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi, przepyszne, w ogóle nie czuć, że jest wegańskie. Zrobię drugie do pracy 😉

  4. Bardzo smaczne i wilgotne :)

  5. Dziękuję za przepis, to ciasto jest przepyszne! A do tego prostota i szybkość wykonania są bezkonkurencyjne. Każdy, kto je jadł był zachwycony, oczywiście nikt nie mógł uwierzyć, że bez jaj;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij