Bardzo proste wegańskie ciasto czekoladowe bez użycia miksera. Mocno czekoladowe ciasto bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Idealne dla alergików.
Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi. Ważne, aby zbyt długo nie mieszać ciasta, ponieważ wtedy będzie ciężkie. Wystarczy tylko przemieszać i w cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, dzięki dodaniu sody.
Wegańskie ciasto czekoladowe jest mocno czekoladowe, wilgotne i leciutkie. Do środka dodałam także kropelki czekoladowe, a na wierzch zrobiłam polewę czekoladową.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
REKLAMA:
WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 240 g mąki tortowej lub pół na pół z bezglutenową
- 180 g cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 szklanki mleka np. migdałowego, sojowego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 1/2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 3 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego
- 1 łyżka cukru brązowego lub syropu z agawy, ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao oraz sodą. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, kropelki czekoladowe oraz sól i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej, ocet i mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę razem z olejem, mlekiem i cukier przekładamy do rondelka. Na niewielkim ogniu podgrzewamy składniki cały czas mieszając. Gotową polewę chwilę zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.
dziękuję za przepis -ciacho pychotka
Wyjdzie w keksówce?
Trn przepis lepiej robić na większą blaszkę niż keksówka :)
Ciasto zrobione, posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi, przepyszne, w ogóle nie czuć, że jest wegańskie. Zrobię drugie do pracy 😉
Super :)
Bardzo smaczne i wilgotne :)
Dziękuję za przepis, to ciasto jest przepyszne! A do tego prostota i szybkość wykonania są bezkonkurencyjne. Każdy, kto je jadł był zachwycony, oczywiście nikt nie mógł uwierzyć, że bez jaj;)