Prosty makowiec z puszki do przygotowania w kilka chwil na świąteczny stół. Przepyszny, wilgotny z dużą ilością gotowej masy makowej i bakalii.
Przepis to makowiec japoński z gotowej masy makowej, aby jeszcze bardziej przyśpieszyć proces przygotowania ciasta.
Ciasto jest niesamowicie wilgotne, dosyć ciężkie z dużą ilością skórki pomarańczowej.
Na wierzch możesz dać gorzką czekoladę, lukier lub kajmak. Moim ulubionym dodatkiem jest zdecydowanie czekolada.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MAKOWE Z KREMEM KAWOWYM
PROSTY MAKOWIEC Z PUSZKI
SKŁADNIKI:
- 850 g masy makowej z puszki
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 400 g startego jabłka na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- Bakalie dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina suszona, rodzynki
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g deserowej czekolady
DODATKOWO
- kandyzowane owoce oraz ziarenka maku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy przez kilka minut następnie dodajemy po łyżce masę makową, starte jabłka, sok z cytryny, kaszkę, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy, cynamon oraz kakao. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Masę wykładamy do maku i delikatnie mieszamy. Na koniec możemy dodać ulubione bakalie. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 -50 minut (patyczek po włożeniu powinien być lekko wilgotny). Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kolejnego dnia wykonujemy polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch polewą i dekorujemy (pasy z ziarenek maku i pasy z kandyzowanych owoców).
Brzmi bardzo ciekawie. Wygląda smakowice. Chcę wykonać wersję bez glutenu. Czym mogę zastąpić kaszę mannę?
Może jakieś zmiksowane płatki bezglutenowe?