Znajdź swój przepis

Prosty makowiec

15 grudnia, 2023

Prosty makowiec z puszki do przygotowania w kilka chwil na świąteczny stół. Przepyszny, wilgotny z dużą ilością gotowej masy makowej i bakalii.

Przepis to makowiec japoński z gotowej masy makowej, aby jeszcze bardziej przyśpieszyć proces przygotowania ciasta.

Ciasto jest niesamowicie wilgotne, dosyć ciężkie z dużą ilością skórki pomarańczowej.

Na wierzch możesz dać gorzką czekoladę, lukier lub kajmak. Moim ulubionym dodatkiem jest zdecydowanie czekolada.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MAKOWE Z KREMEM KAWOWYM

CIASTO EUFORIA

SEROMAKOWIEC

makowiec z puszki

PROSTY MAKOWIEC Z PUSZKI

SKŁADNIKI:

  • 850 g masy makowej z puszki
  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 400 g startego jabłka na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • Bakalie dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina suszona, rodzynki

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g deserowej czekolady

DODATKOWO

  • kandyzowane owoce oraz ziarenka maku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło miksujemy przez kilka minut następnie dodajemy po łyżce masę makową, starte jabłka, sok z cytryny, kaszkę, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy, cynamon oraz kakao. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Masę wykładamy do maku i delikatnie mieszamy. Na koniec możemy dodać ulubione bakalie. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 -50 minut (patyczek po włożeniu powinien być lekko wilgotny). Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kolejnego dnia wykonujemy polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch polewą i dekorujemy (pasy z ziarenek maku i pasy z kandyzowanych owoców).

makowiec z puszki
makowiec z puszki
makowiec z puszki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x