Ciasto knoppers w wersji na biszkopcie kakaowym z kremem czekoladowym i mlecznym przełożony waflami. Przepyszny i prosty wykonaniu deser inspirowany znanym wafelkiem.
Biszkopt kakaowy nasączyłam ponczem (napar z herbaty w połączeniu z cukrem i sokiem z cytryny), dzięki czemu był wilgotny i bardziej wyrazisty w smaku.
Do kremu czekoladowego podprażyłam orzechy laskowe i drobno je zmieliłam w malakserze. Dzięki czemu zyskały intensywniejszy aromat i pyszny smak. Orzechy w połączeniu z kremem czekoladowym są rewelacyjne i doskonale do siebie pasują.
Mleczny krem to połączenie kremu maślanego z mlekiem w proszku. Bardzo słodki, mleczny i jeden z moich ulubionych smaków.
Całość przełożona waflami i polana polewą czekoladową.
Ciasto knoppers to ciekawa wariacja na temat znanego wafelka. Orzechowo-czekoladowy krem oraz mleczny i do tego kakaowy biszkopt i polewa czekoladowa. Przepyszny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na knoppers.
CIASTO KNOPPERS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 2 x budyń waniliowy, proszek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
- 100 g orzechów laskowych podprażonych, drobno zmielonych
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 3 duże wafle lub mniejsze kwadraty
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia (możemy lekko nasączyć słodkim naparem z herbaty).
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając dodajemy mieszaninę i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy cały czas miksując po łyżce krem czekoladowy, przesiane kakao oraz na koniec orzechy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy waflem.
Mleko podgrzewamy razem z cukrem, odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
Dodajemy po łyżce do pozostałego kremu budyniowego i wykładamy na ciasto. Przykrywamy waflem.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i lekko studzimy. Smarujemy wierzch wafla i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.