Ciasto bananowe z czekoladą to jedno z moich ostatnich odkryć. Mocno czekoladowe, aromatyczne z bananami, które są już mocno dojrzałe. Idealne na jesienne wieczory.
Ciasto bananowe jest idealne kiedy masz banany, które są już niedobre do zjedzenia, natomiast do ciasta będzie idealne. Mocno dojrzałe banany są słodziutkie i wilgotne. Dzięki temu ciasto będzie słodsze i będzie miało idealnie wilgotną konsystencję przez kilka dni.
Do środka dodajemy kropelki czekoladowe lub posiekaną gorzką lub deserową czekoladę. Połączenie bananów, czekolady i cynamonu jest rewelacyjne i smakuje pysznie z kubkiem np. mleka lub herbaty.
Ciasto bananowe z czekoladą to bardzo prosty przepis z dosłownie kilku składników. Treściwe i aromatyczne ciasto idealne na chłodne dni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z bananami.
BANANOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 3 banany, mocno dojrzałe
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 jajko
- 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Keksówkę o wym. 12×25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cynamonem i gałką. Dodajemy cukier, sól, czekoladę i mieszamy. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem, wlewamy mleko i olej. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
To normalne że mocno opadło? Czy za wcześnie wyjęłam? ????
Ja robiłam to ciasto 2 razy jest pyszne szybkie i jedne z moich ulubionych składników czyli banany i … oczywiście czekolada :)