Kostka borówkowa to warstwowe ciasto na biszkopcie z masą owocową, kremem śmietankowym i herbatnikami zatopionymi w lukrze. Przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na letni deser.
Bazą do ciasta jest leciutki i puszysty biszkopt. Następnie warstwa borówkowa z dodatkiem świeżych owoców. Do masy możesz dodać 2-3 łyżki dżemu jagodowego dla lepszego smaku i koloru. Borówki są bardzo delikatne w smaku i dlatego warto je lekko podkręcić.
Kolejną warstwą jest krem śmietankowy na kremówce, który fajnie kontrastuje z masą borówkową. Na górę układamy herbatniki i polewamy lukrem. Po paru godzinach w lodówce miękną i dają się łatwo pokroić.
Kostka borówkowa to kolejna pyszna propozycja na letni deser. Leciutkie, słodkie z owocami, które poza sezonem możesz wykonać z owoców mrożonych. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z borówkami.
KOSTKA BORÓWKOWA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BORÓWKOWĄ:
- 800 g borówek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2×40 g budyń waniliowy, proszek
- 150 ml wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- opakowanie herbatników
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.
Borówki przekładamy do garnuszka z grubym dnem (1 szklankę borówek odkładamy na później) zasypujemy cukrem i chwilkę podgrzewamy. Proszek budyniowy przesiewamy do wody i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do garnuszka z borówkami i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy od łożone borówki i mieszamy. Wykładamy na biszkopt i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na warstwę borówkową. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Cukier puder przesiewamy do miseczki dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Polewamy równomiernie ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Inspiracja: mojewypieki.com