Ciasto owsiane z jabłkami i orzechami włoskimi. Niesamowicie prosty przepis i przepyszne ciasto w kilka minut.
Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie trzeba używać miksera. Wystarczy zblendować składniki i wymieszać.
Świetne do przygotowania i zabrania w lunch – box do pracy, jako przekąska lub deser z sosem lub owocami.
Mięciutkie, wilgotne z soczystymi jabłkami i chrupiącymi orzechami. Wierzch można polać płynnym miodem lub podawać podgrzane na śniadanie z owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
OWSIANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
CIASTECZKA OWSIANE BEZ PIECZENIA
CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 duży banan (najlepiej miękki)
- 2 jabłka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g roztopionego masła
DODATKOWO
- garść orzechów włoskich
- jedno jabłko
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 16 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Płatki razem z jajkami, bananem, startymi jabłkami przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Następnie mieszamy z miodem, cukrem, cynamonem, sodą i roztopionym masłem. Gotową masę przekładamy do formy, natomiast wierzch obsypujemy kawałkami orzechów włoskich. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, układamy na wierzchu. Pieczemy w temp. 180ºC przez 30 – 40 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na kawałki.
Czy można ciasto upiec w tortownicy o średnicy 24 cm? i czy w takim wypadku należy wydłużyć czas pieczenia?
Tak, może być nieco niższe :)