Znajdź swój przepis

Ciasto owsiane z jabłkami

4 maja, 2024

Ciasto owsiane z jabłkami i orzechami włoskimi. Niesamowicie prosty przepis i przepyszne ciasto w kilka minut.

Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie trzeba używać miksera. Wystarczy zblendować składniki i wymieszać.

Świetne do przygotowania i zabrania w lunch – box do pracy, jako przekąska lub deser z sosem lub owocami.

Mięciutkie, wilgotne z soczystymi jabłkami i chrupiącymi orzechami. Wierzch można polać płynnym miodem lub podawać podgrzane na śniadanie z owocami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE

OWSIANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

CIASTECZKA OWSIANE BEZ PIECZENIA

ciasto owsiane

CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 duży banan (najlepiej miękki)
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g roztopionego masła

DODATKOWO

  • garść orzechów włoskich
  • jedno jabłko

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 16 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Płatki razem z jajkami, bananem, startymi jabłkami przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Następnie mieszamy z miodem, cukrem, cynamonem, sodą i roztopionym masłem. Gotową masę przekładamy do formy, natomiast wierzch obsypujemy kawałkami orzechów włoskich. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, układamy na wierzchu. Pieczemy w temp. 180ºC przez 30 – 40 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na kawałki.

ciasto owsiane
ciasto owsiane
ciasto owsiane

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x