Znajdź swój przepis

Sernik zebra na zimno

22 lipca, 2021

Sernik zebra na zimno z owocami i galaretką na biszkoptach. Dwie warstwy sernika jedna śmietankowa, natomiast druga kakaowa z zatopionymi malinami i jagodami.

Sernik zebra jest bardzo prosty w wykonaniu, a po przekrojeniu ma fantazyjne paski.

Dwa smaki masy śmietankowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika na zimno. Całość z dużą ilością owoców galaretce.

Sernik zebra na zimno to pyszny deser i szybki deser. Idealny na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik zebra na zimno

SERNIK ZEBRA NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
  • ok. 250-300 g owoców np. malin i jagód
  • 2 x galaretka truskawkowa, proszek
  • 700 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko olejem.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę. Twaróg miksujemy z cukrem i przesianym cukrem pudrem. Ostudzoną żelatynę wlewamy wprost pod widełki miksera niewielkim strumieniem. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy tylko do połączenia. Naprzemiennie wykładamy po około 1,5 łyżki jasnej masy na środek biszkoptów. Następnie na środek jasnej masy dajemy identyczną ilość ciemnej masy. Powtarzamy czynności, aż do skończenia obu mas. Na koniec układamy owoce i łyżką wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

Sernik zebra na zimnoSernik zebra na zimno

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakiego sera z wiaderka najlepiej użyć?

    1. Ja bardzo lubię twaróg mielony z Piątnicy :)

  2. Czy można zrobić ciasto na kwadratowej blaszce 235x235x60?

  3. Łatwe, szybkie i przepyszne czyli takie jak lubię😊 no i zawsze się udaje.

  4. Zamiast żelatyny czy mogę użyć smietan fix? Jakoś nie umiem sobie z tą żelatyną poradzić…

  5. Dzień dobry, muszę dopytać o to układanie mas, bo nie chciałabym popełnić błędu ;) Jak dokładnie to robić, żeby uzyskać taki efekt?

    1. aneta Autor says:

      Na środku tortownicy zaczynamy wykładać po 1,5 – 2 łyżki masy jasnej, później na środek jasnej 1,5 – 2 łyżki ciemnej i tak do końca składników:)

  6. Czy można zrobić to z mrożonych owoców lub świeżych truskawek?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. aneta Autor says:

    musi być już lekko ścięta galaretka ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x