Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik zebra na zimno

Lipiec 22, 2021 , 118107 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik zebra na zimno z owocami i galaretką na biszkoptach. Dwie warstwy sernika jedna śmietankowa, natomiast druga kakaowa z zatopionymi malinami i jagodami.

Sernik zebra jest bardzo prosty w wykonaniu, a po przekrojeniu ma fantazyjne paski.

Dwa smaki masy śmietankowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika na zimno. Całość z dużą ilością owoców galaretce.

Sernik zebra na zimno to pyszny deser i szybki deser. Idealny na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

SERNIK ZEBRA NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
  • ok. 250-300 g owoców np. malin i jagód
  • 2 x galaretka truskawkowa, proszek
  • 700 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko olejem.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę. Twaróg miksujemy z cukrem i przesianym cukrem pudrem. Ostudzoną żelatynę wlewamy wprost pod widełki miksera niewielkim strumieniem. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy tylko do połączenia. Naprzemiennie wykładamy po około 1,5 łyżki jasnej masy na środek biszkoptów. Następnie na środek jasnej masy dajemy identyczną ilość ciemnej masy. Powtarzamy czynności, aż do skończenia obu mas. Na koniec układamy owoce i łyżką wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

Sernik zebra na zimno
Sernik zebra na zimno

Komentarze

  • Odpowiedz aneta Sierpień 23, 2021 at 16:35

    musi być już lekko ścięta galaretka ;)

  • Dodaj komentarz