Sernik zebra na zimno z owocami i galaretką na biszkoptach. Dwie warstwy sernika jedna śmietankowa, natomiast druga kakaowa z zatopionymi malinami i jagodami.
Sernik zebra jest bardzo prosty w wykonaniu, a po przekrojeniu ma fantazyjne paski.
Dwa smaki masy śmietankowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika na zimno. Całość z dużą ilością owoców galaretce.
Sernik zebra na zimno to pyszny deser i szybki deser. Idealny na lato.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
- ok. 250-300 g owoców np. malin i jagód
- 2 x galaretka truskawkowa, proszek
- 700 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownicę
o
średnicy
26
cm
wykładamy
na
dnie
papierem
do
pieczenia,
natomiast
boki
smarujemy
lekko
olejem.
Dno
tortownicy
wykładamy
biszkoptami.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
lekko
tężeć.
Żelatynę
zalewamy
mlekiem
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę.
Twaróg
miksujemy
z
cukrem
i
przesianym
cukrem
pudrem.
Ostudzoną
żelatynę
wlewamy
wprost
pod
widełki
miksera
niewielkim
strumieniem.
Dodajemy
śmietankę
i
delikatnie
mieszamy
łyżką.
Masę
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Naprzemiennie
wykładamy
po
około
1,5
łyżki
jasnej
masy
na
środek
biszkoptów.
Następnie
na
środek
jasnej
masy
dajemy
identyczną
ilość
ciemnej
masy.
Powtarzamy
czynności,
aż
do
skończenia
obu
mas.
Na
koniec
układamy
owoce
i
łyżką
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
na
minimum
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
musi być już lekko ścięta galaretka