Puszyste ciasto z owcami na oleju to jeden z prostszych przepisów z owocami sezonowymi. Niesamowicie lekkie i delikatne ciasto jak puszek z soczystymi malinami.
Ciasto możesz wykonać z innymi owocami lata. Ważne, aby owoce nie były zbyt ciężkie i wodniste, ponieważ puszczą zbyt dużo soku i znajdą się na samym dnie ciasta.
Puszyste ciasto z owocami na oleju to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje. Proste, pyszne i nie przekombinowane.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
REKLAMA:
PUSZYSTE CIASTO Z OWOCAMI NA OLEJU
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek, dużych w temp. pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 250-300 g malin świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę ( około 10 minut). Pod koniec miksowania dodajemy wanilię. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w kilku porcjach suche składniki naprzemiennie z olejem (kończymy dodawanie na mące). Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy malinami. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pycha. Lekkie jak chmurka. Proste i szybkie do zrobienia. Najlepszy przepis!!!
Ciasto piekłam dzisiaj.
Jestem zadowolona.Dodałam tylko rodzynki,wiórki kokosowe i mielone migdały.
Następnym razem,dodam owoce.Odpowiada mi ta konsystencja ciasta i smak,taki domowy.
Dziękuję,za udostępnienie przepisu.
Pozdrawiam
Dziękuję :)
Czy w przypadku mrożonych owoców musimy je rozmrażać ? Jak będzie lepiej ?
Nie trzeba rozmrażać.
Czy w formie mufinek czas pieczenia i temperatura będą takie same?
Zmniejszamy czas pieczenia do ok. 20-25 minut
Pyszne, lekkie ciasto. Robiłam z różnymi owocami, ostatnia wersja z wiśniami i pożeczką. Palce lizać.
Robię kolejny już raz z rzędu bo ciasto jest rewelacyjne, lekkie, wilgotne. Tym razem dałam trochę sera białego pokruszonego na wierzch i kruszonkę, to co miałam do wykorzystania. ????????I udało się jak zawsze.
Bardzo łatwy przepis z doskonałym efektem :) Zamiast malin dodałam truskawki i borówki. Następnym razem poszaleją z większą ilością owoców ;)