Puszyste ciasto z owcami na oleju to jeden z prostszych przepisów z owocami sezonowymi. Niesamowicie lekkie i delikatne ciasto jak puszek z soczystymi malinami.
Ciasto możesz wykonać z innymi owocami lata. Ważne, aby owoce nie były zbyt ciężkie i wodniste, ponieważ puszczą zbyt dużo soku i znajdą się na samym dnie ciasta.
Puszyste ciasto z owocami na oleju to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje. Proste, pyszne i nie przekombinowane.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
PUSZYSTE CIASTO Z OWOCAMI NA OLEJU
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek, dużych w temp. pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 250-300 g malin świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
z
solą
i
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(
około
10
minut).
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
wanilię.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
w
kilku
porcjach
suche
składniki
naprzemiennie
z
olejem
(kończymy
dodawanie
na
mące).
Ciasto
wykładamy
do
formy
i
obsypujemy
malinami.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-45
min
do
zarumienienia
i
tzw.
suchego
patyczka.
Przed
podaniem
możemy
oprószyć
cukrem
pudrem.
Komentarze
Robię kolejny już raz z rzędu bo ciasto jest rewelacyjne, lekkie, wilgotne. Tym razem dałam trochę sera białego pokruszonego na wierzch i kruszonkę, to co miałam do wykorzystania. ????????I udało się jak zawsze.
Bardzo łatwy przepis z doskonałym efektem
Zamiast malin dodałam truskawki i borówki. Następnym razem poszaleją z większą ilością owoców