Znajdź swój przepis

Lekka pianka owocowa na biszkopcie

29 lipca, 2021

Lekka pianka owocowa na biszkopcie w dwóch smakach: jagodowym oraz malinowym. Przepyszne, leciutkie ciasto na puszystym biszkopcie.

Ciasto w sezonie letnim będzie idealne. Dwa smaki kremu fajnie się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest mdłe.

Puszysty biszkopt to idealna baza pod krem na bazie śmietanki z owocami.

Lekka pianka owocowa na biszkopcie to cudowny w smaku deser, który możesz wykonać również poza sezonem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Lekka pianka owocowa

LEKKA PIANKA OWOCOWA NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA PIANKĘ OWOCOWĄ:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
  • ok. 300 g malin świeżych lub mrożonych + ok 200 g na wierzch
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy po łyżce suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia. Wykładamy gotowe ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową wody z cytryną i cukrem.
Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy i miksujemy do połączenia. Dodajemy po łyżce jogurt cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wlewamy wprost pod widełki miksera niewielkim strumieniem żelatynę. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy jagody, natomiast do drugiej maliny. Każdą miksujemy do uzyskania ładnego kolory i rozdrobnienia owoców. Jagodową warstwę wykładamy na nasączony biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który lekko nasączamy. Wykładamy warstwę malinową i układamy całe owoce na wierzch masy. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Lekka pianka owocowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Biszkopt bez proszku do pieczenia ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. A czy próbował ktoś zrobić z truskawkami zamiast malin? Czy wyszło by takie ciasto?

    1. aneta Autor says:

      Wyjdzie :)

  3. Czy można zastąpić żelatynę serkiem mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  4. Dla mnie super ciasto. Biszkopt może lekko za słodki ale zależy od gustu.

  5. Przepiękne ciasto, właśnie usiłowałam „wykonać” je w sobotę… No ale coś nie wyszło, dalej zastanawiam się co. Trzymałam się kurczowo przepisu jak zawsze ☺️ chciałam dopytać o nasączenie biszkoptu – rzeczywiście trzeba użyć aż szklanki wody z cukrem pudrem i cytryną? Mój biszkopt wyszedł super po upieczeniu, ale po złożeniu wszystkich warstw na drugi dzień zrobiła się z niego przesłodzona, mokra, przesiąknięta pianką owocową papka ???? chyba, że wrzuciłam też za dużo owoców do każdej z pianek? No nie wiem… Na pewno spróbuję jeszcze raz, bo efekt końcowy na zdjęciu zachwyca ☺️

  6. Witam! Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x