Lekka pianka owocowa na biszkopcie w dwóch smakach: jagodowym oraz malinowym. Przepyszne, leciutkie ciasto na puszystym biszkopcie.
Ciasto w sezonie letnim będzie idealne. Dwa smaki kremu fajnie się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest mdłe.
Puszysty biszkopt to idealna baza pod krem na bazie śmietanki z owocami.
Lekka pianka owocowa na biszkopcie to cudowny w smaku deser, który możesz wykonać również poza sezonem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
LEKKA PIANKA OWOCOWA NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA PIANKĘ OWOCOWĄ:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
- ok. 300 g malin świeżych lub mrożonych + ok 200 g na wierzch
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Jajka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę
(ok.
10
minut).
Po
tym
czasie
dodajemy
po
łyżce
suche
składniki
i
miksujemy
na
najniższych
obrotach
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
gotowe
ciasto
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Nasączamy
połową
wody
z
cytryną
i
cukrem.
Żelatynę
zalewamy
mlekiem
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
cukier
waniliowy
i
miksujemy
do
połączenia.
Dodajemy
po
łyżce
jogurt
cały
czas
miksując
na
niskich
obrotach.
Na
koniec
wlewamy
wprost
pod
widełki
miksera
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Masę
dzielimy
na
dwie
części
do
jednej
dodajemy
jagody,
natomiast
do
drugiej
maliny.
Każdą
miksujemy
do
uzyskania
ładnego
kolory
i
rozdrobnienia
owoców.
Jagodową
warstwę
wykładamy
na
nasączony
biszkopt,
przykrywamy
drugą
częścią
biszkoptu,
który
lekko
nasączamy.
Wykładamy
warstwę
malinową
i
układamy
całe
owoce
na
wierzch
masy.
Wkładamy
do
lodówki
na
minimum
kilka
godzin.
Komentarze
A czy próbował ktoś zrobić z truskawkami zamiast malin? Czy wyszło by takie ciasto?
Wyjdzie
Czy można zastąpić żelatynę serkiem mascarpone?
Tak
Dla mnie super ciasto. Biszkopt może lekko za słodki ale zależy od gustu.
Przepiękne ciasto, właśnie usiłowałam „wykonać” je w sobotę… No ale coś nie wyszło, dalej zastanawiam się co. Trzymałam się kurczowo przepisu jak zawsze ☺️ chciałam dopytać o nasączenie biszkoptu – rzeczywiście trzeba użyć aż szklanki wody z cukrem pudrem i cytryną? Mój biszkopt wyszedł super po upieczeniu, ale po złożeniu wszystkich warstw na drugi dzień zrobiła się z niego przesłodzona, mokra, przesiąknięta pianką owocową papka ???? chyba, że wrzuciłam też za dużo owoców do każdej z pianek? No nie wiem… Na pewno spróbuję jeszcze raz, bo efekt końcowy na zdjęciu zachwyca ☺️
Witam! Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem?
tak