Znajdź swój przepis

Bananowiec

18 marca, 2015

Pyszne ciasto bananowiec na biszkoptach z kremem bananowym, śmietankowym i galaretką.

Przepisów już jest sporo w internecie na bananowca, ale ja chciałam wykonać swojego wymarzonego. Czyli mój ideał na temat ciasta bananowiec.
Na spód dałam podłużne biszkopty, które nie były nasączane, a i tak później są miękkie. Pochłonęły trochę wilgoci od masy. Na to warstwa bananowa, która jest słodka, mocno bananowa i gęsta.Przez dodatek galaretek super się kroki. Do tego dodałam krem na bazie serka zwykłego mielonego, śmietankowego oraz kremówki. Dodałam trochę żelatyny, aby nie uciekła. Świetnie komponuje się z ciężką warstwą bananową nadając lekkości. Na wierzch dałam galaretkę agrestową pod bananami. Po prostu ideał.
Ciasto po przygotowaniu spokojnie może leżeć nawet tydzień, chociaż z każdym dniem nieznacznie ciemnieją banany.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

bananowiec-ciasto-na-zimno-2

BANANOWIEC NA ZIMNO, NAJLEPSZY – PRZEPIS BEZ PIECZENIA

REKLAMA:

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 kg bananów, bez skórki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piatnica
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

  •  1 galaretka agrestowa
  • 2 banany na wierzch
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 850 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy oddzielnej miseczce w podanej ilości wody i zostawiamy, aż zacznie być tężejąca. Banany dokładnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny. Do żaroodpornej miski przekładamy masło pokrojone na niewielkie kawałeczki, dodajemy przesiany cukier puder oraz banany. Miskę układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę kwadratową o wymiarach 23×23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy niewielką ilość na dno masy bananowej, aby biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wylewamy pozostałą masę bananową i zostawiamy do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godz.).

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiej miski. Ubijamy, aż zacznie dosyć mocno gęstnieć. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i ponownie zostawiamy do stężenia ( ok. 1 godz.). Banany kroimy na plasterki i układamy na warstwie śmietanowej. Wykładamy delikatnie tężejąca galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

bananowiec-na-zimno-4

REKLAMA:

bananowiec-bez-pieczenia

bananowiec-ciasto

Dołącz do dyskusji

  1. Wczoraj zrobiłam. Pyszne!!!! Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. A obawiałam się trochę mdłych bananów. Dodałam galaretki cytrynowe zarówno do masy bananowej jak i na wierzch. I pominęłam kompletnie cukier puder w masie bananowej. Jesli chodzi o masę bananową to z połowy porcji starczy bo wyszło mi ciasto ciasto o wysokości 9 cm. Dziękuje za super przepis.

  2. Witam. Moje pytanie może wydać się dziwne ale mam problem z ilością masy bananowej. Czy bananów ma być kg po obraniu czy ma być kg całych (w skórce) ?? :-))))))))))))))

    1. W przepisie jest napisane :) bez skórki :)

  3. Robię właśnie to ciasto, wzięłam blachę 24×26 i jest zwyczajnie za mala. Nie zostało mi miejsca na masę śmietanowa… dlatego jeśli chcecie przygotować to ciasto radzę użyć wiekszej blachy, masy bananowej jest naprawdę sporo.

  4. Ewelina says:

    Witam :)
    Chciałabym zapytać czy ten serek śmietankowy z Piątnicy to chodzi o twaróg sernikowy? Pozdrawiam Ewelina

    1. Ilovebake says:

      Może być taki sernikowy, ale mi chodzi o taki smietankowy sprzedawany w malych i plaskich opakowaniach. Najlepiej jesli wpisze w google.

  5. W jakim celu rozpuszczamy galaretkę agrestową już na samym początku?
    Skoro warstwy ciasta muszą tężeć łącznie jakieś 3 godziny, to agrestowa dawno nie jest w stanie płynnym.
    ??????????

  6. wygląda baardzo apetycznie:) , ale galaretka na wierzchu z pewnością nie jest galaretką agrestową, lecz cytrynową, prawda??

    1. agrestowa tylko biel kremu rozjasnia jej kolor i robilam bardzo jasne fotki aparatem, z kolei na intagramie widac jej normalny kolor bo dawalam fotki z komorki :)

  7. Wygląda rewelacyjnie, bardzo mi się takie bananowe ciasto podoba :)

  8. Znam bananowca w wersji bez kremu, ale taki jest znacznie bardziej apetyczny!

    1. Ilovebake says:

      i jest to smaczniejsza wersja :)

  9. Słodkie A. says:

    Proste i eleganckie. W sam raz na wielkanocny, wiosenny stół :)

  10. Mmmm… wygląda naprawdę pysznie! Mam pytanie dotyczące warstwy bananowej – masło z resztą składników mieszamy łyżką do rozpuszczenia i dodajemy galaretki czy miksujemy mikserem? I jaka forma (płynna/gęsta) ma być gotowej masy? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

    1. Ilovebake says:

      Podaje w przepisie, że masę rozpuszczamy nad parą wodną ponieważ mi się zważyła, gdy ją miksowałam, a to jest bezpieczniejszy sposób. Masa powinna być w formie płynnej, dopiero w lodówce stężeje.

  11. majazteca says:

    Taki bananowiec na Wielkanoc? Czemu nie :) Wyglada oblednie pysznie. Moja mama kiedys tez robila bananowca ale bylo to wieki temu :)

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    1. Ilovebake says:

      Ja jadłam i robiłam pierwszy raz i żałuje, że tak późno odkryłam te ciasto :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij