Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Na słodko

Bananowiec

Marzec 18, 2015 , 264843 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszne ciasto bananowiec na biszkoptach z kremem bananowym, śmietankowym i galaretką.

Przepisów już jest sporo w internecie na bananowca, ale ja chciałam wykonać swojego wymarzonego. Czyli mój ideał na temat ciasta bananowiec.
Na spód dałam podłużne biszkopty, które nie były nasączane, a i tak później są miękkie. Pochłonęły trochę wilgoci od masy. Na to warstwa bananowa, która jest słodka, mocno bananowa i gęsta.Przez dodatek galaretek super się kroki. Do tego dodałam krem na bazie serka zwykłego mielonego, śmietankowego oraz kremówki. Dodałam trochę żelatyny, aby nie uciekła. Świetnie komponuje się z ciężką warstwą bananową nadając lekkości. Na wierzch dałam galaretkę agrestową pod bananami. Po prostu ideał.
Ciasto po przygotowaniu spokojnie może leżeć nawet tydzień, chociaż z każdym dniem nieznacznie ciemnieją banany.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

bananowiec-ciasto-na-zimno-2

BANANOWIEC NA ZIMNO, NAJLEPSZY – PRZEPIS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 kg bananów, bez skórki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piatnica
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

  •  1 galaretka agrestowa
  • 2 banany na wierzch
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 850 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy oddzielnej miseczce w podanej ilości wody i zostawiamy, aż zacznie być tężejąca. Banany dokładnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny. Do żaroodpornej miski przekładamy masło pokrojone na niewielkie kawałeczki, dodajemy przesiany cukier puder oraz banany. Miskę układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę kwadratową o wymiarach 23×23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy niewielką ilość na dno masy bananowej, aby biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wylewamy pozostałą masę bananową i zostawiamy do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godz.).

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiej miski. Ubijamy, aż zacznie dosyć mocno gęstnieć. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i ponownie zostawiamy do stężenia ( ok. 1 godz.). Banany kroimy na plasterki i układamy na warstwie śmietanowej. Wykładamy delikatnie tężejąca galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

bananowiec-na-zimno-4

bananowiec-bez-pieczenia

bananowiec-ciasto

Komentarze

  • Odpowiedz Wiola Marzec 14, 2021 at 20:02

    Wczoraj zrobiłam. Pyszne!!!! Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. A obawiałam się trochę mdłych bananów. Dodałam galaretki cytrynowe zarówno do masy bananowej jak i na wierzch. I pominęłam kompletnie cukier puder w masie bananowej. Jesli chodzi o masę bananową to z połowy porcji starczy bo wyszło mi ciasto ciasto o wysokości 9 cm. Dziękuje za super przepis.

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz