Leciutkie ciasto łaciate z wiśniami o biszkoptowej konsystencji. Dwukolorowe o smaku waniliowo-kakaowym i świeżymi owocami sezonowymi.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i możesz je wykonać w kilka chwil. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy jest dopiero po wystudzeniu.
Do ciasta możesz dodać dowolne owoce sezonowe, ale ja uważam, że wiśnie tutaj są idealne.
Ciasto łaciate z wiśniami to szybki i prosty przepis, który zajmie ci chwilkę. Wilgotne, puszyste i lekkie. Doskonałe na letnie spotkania przy grillu lub herbatce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO ŁACIATE Z WIŚNIAMI:
- 3 szklanki mąki tortowej + 1 łyżeczka
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka, duże
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki wody np. gazowanej
- 2 łyżki kakao
- ok. 200-300 g wiśni, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub większa wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy w niewielkich ilościach naprzemiennie przesiane składniki, olej i wodę, aż do wyczerpania składników. Po dodaniu każdego składnika miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i miksujemy, natomiast do drugiej przesiane kakao. Wykładamy do formy po 2-3 łyżki z każdej części ciasta, aż do wykorzystywania i wypełnienia formy. Na koniec patyczkiem wykonujmy kilka fikuśnych ruchów po cieście, aby je lekko przemieszać. Wykładamy wiśnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ja robiłam yo ciasto pare razy i mojej rodzinie Bardzo smakuje a zwłaszcza mężowi. Wlasnie zaraz będę znowu je robiła jest dobre.
Witam serdecznie czy ciasto po upieczeniu można zamrozić?
Tak, można :)
Ja bardzo rzadko mam w domu masło, dlatego zdecydowałam się na przepis z olejem :)
Ciasto wyszło rewelacyjne -puszek, wiśnie z cukrem pudrem…. Wiem że ten przepis na stałe wejdzie do mojej kuchni – ciasto tanie w przygotowaniu, wszystkie produkty zawsze pod ręką, każdy inny owoc niż wiśnia będzie odpowiadał …
Ale grzanie góra dół nie jest wystarczające, musiałam ustawić na koniec pieczenia grzanie góra dół + teroobieg.
Mam pytanie, czy wiśnie mrożone rozmrażać,czy mogą być zamrożone?
Mogą być mrożone :)
Dziś robiłam i wyszło pyszne dałam mniej oleju a trochę więcej wody mniam
Ciasto przepyszne! Połączenie z wiśniami bardzo trafione. Jednak nie jest tak doskonałe, jak myślałam. Niestety jestem osobą bardzo wyczuloną na proszek do pieczenia, a w tym cieście jest to aż 2,5 łyżeczki, co powoduje, że po prostu nie mogę go jeść. Czy zatem istnieje sposób na zastąpienie proszku choć częściowo np. dodatkiem maślanki? Na pewno nie sodą, bo to żadne rozwiązanie. To pytanie tyczy się też innych ciast, w których proszku jest zbyt dużo.
Dla mnie wogole nie było wyczuwalne :)
Dla mojego męża i córki również, ale są osoby, które mają nieco bardziej wrażliwe żołądki… Jeśli istnieje więc magiczny sposób lub zamiennik takiej ilości proszku to będę wdzięczna????