Znajdź swój przepis

Ciasto kawowy bananowiec

6 marca, 2019

Ciasto kawowy bananowiec to połączenie ciasta czekoladowego, bananów, kremu kawowego oraz śmietankowego. Pyszna kombinacja wielu smaków.

Ciasto czekoladowe spokojnie możesz wykonać dzień wcześniej. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i dosyć zwarte. Idealnie nadaje się na spód pod przeróżne ciasta.

Banany najlepiej jeśli będą świeże bez ciemnych plamek. skrapiamy je sokiem z cytryny i lekko mieszamy. W ten sposób nie ściemnieją nam zbyt szybko.

Krem kawowy w połączeniu z posypką czekoladową jest intensywny i wyrazisty w smaku. Doskonale ożywia smak całego ciasta.

REKLAMA:

Krem śmietankowy to delikatna chmurka, która wyważa smak pozostałych smaków.

Ciasto kawowy bananowiec to ciasto wielowymiarowe. Nie przesłodzone z pysznymi bananami, które pasują do kremu kawowego i ciasta czekoladowego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto kawowy bananowiec

CIASTO KAWOWY BANANOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 120 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 -5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub startej deserowej czekolady

DODATKOWO:

  • 4-5 dużych banany
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Całe jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i delikatnie łączymy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Wierzch ścinamy i zostawiamy do pokruszenia na wierzch.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną mieszamy w 2-3 łyżkach wody. Śmietankę oraz serek miksujemy razem na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Masę dzielimy na dwie części z czego jedna musi być większa. Do większej dodajemy rozpuszczoną kawę oraz posypkę czekoladową.
Banany przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na cieście czekoladowym i przykrywamy kremem kawowym. Następnie wykładamy jasny krem i przykrywamy okruszkami ciasta, które wcześniej zostało. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Ciasto kawowy bananowiec Ciasto kawowy bananowiec

Ciasto kawowy bananowiec Ciasto kawowy bananowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mascarpone można zastąpić serkiem ricotta?

    1. aneta Autor says:

      tak

  2. Ciasto w smaku pyszne. Jednakże jest w masie za mało żelatyny a ciasto kakaowe jest jak dla mnie za zbyt twarde.

  3. Przepyszne ciacho. Robię drugi raz. Przepis świetnie napisany. Dziękuję bardzo :)

  4. Karolina says:

    Czy roztopione masło, które wlewamy do ciasta może być gorące czy wystudzone?

    1. aneta Autor says:

      Wlewamy wystudzone :)

  5. Czy banany nie odklejają się od ciasta?

    1. aneta Autor says:

      pod banany mozna dodac odrobine kremu

  6. aneta Autor says:

    2-3 dni tak :)

  7. Pycha !!!wszystko się udało:-) :-)

  8. Śmietankę razem z mascarpone ubijać czy osobno i później wymieszać? Boję się że się nie ubije :(

    1. aneta Autor says:

      Razem :)

  9. dzisiaj ciacho wykonane, mąż lubi kawę, ja lubię banany także kompromis był ;D Ciasto przepyszne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij