Ciasto kawowy bananowiec to połączenie ciasta czekoladowego, bananów, kremu kawowego oraz śmietankowego. Pyszna kombinacja wielu smaków.
Ciasto czekoladowe spokojnie możesz wykonać dzień wcześniej. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i dosyć zwarte. Idealnie nadaje się na spód pod przeróżne ciasta.
Banany najlepiej jeśli będą świeże bez ciemnych plamek. skrapiamy je sokiem z cytryny i lekko mieszamy. W ten sposób nie ściemnieją nam zbyt szybko.
Krem kawowy w połączeniu z posypką czekoladową jest intensywny i wyrazisty w smaku. Doskonale ożywia smak całego ciasta.
Krem śmietankowy to delikatna chmurka, która wyważa smak pozostałych smaków.
Ciasto kawowy bananowiec to ciasto wielowymiarowe. Nie przesłodzone z pysznymi bananami, które pasują do kremu kawowego i ciasta czekoladowego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO KAWOWY BANANOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 120 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 -5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub startej deserowej czekolady
DODATKOWO:
- 4-5 dużych banany
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Całe jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i delikatnie łączymy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Wierzch ścinamy i zostawiamy do pokruszenia na wierzch.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną mieszamy w 2-3 łyżkach wody. Śmietankę oraz serek miksujemy razem na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Masę dzielimy na dwie części z czego jedna musi być większa. Do większej dodajemy rozpuszczoną kawę oraz posypkę czekoladową.
Banany przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na cieście czekoladowym i przykrywamy kremem kawowym. Następnie wykładamy jasny krem i przykrywamy okruszkami ciasta, które wcześniej zostało. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.
Czy mascarpone można zastąpić serkiem ricotta?
tak
Ciasto w smaku pyszne. Jednakże jest w masie za mało żelatyny a ciasto kakaowe jest jak dla mnie za zbyt twarde.
Przepyszne ciacho. Robię drugi raz. Przepis świetnie napisany. Dziękuję bardzo :)
Czy roztopione masło, które wlewamy do ciasta może być gorące czy wystudzone?
Wlewamy wystudzone :)
Czy banany nie odklejają się od ciasta?
pod banany mozna dodac odrobine kremu
2-3 dni tak :)
Pycha !!!wszystko się udało:-) :-)
Śmietankę razem z mascarpone ubijać czy osobno i później wymieszać? Boję się że się nie ubije :(
Razem :)
dzisiaj ciacho wykonane, mąż lubi kawę, ja lubię banany także kompromis był ;D Ciasto przepyszne :)