Ciasto kawowy bananowiec to połączenie ciasta czekoladowego, bananów, kremu kawowego oraz śmietankowego. Pyszna kombinacja wielu smaków.
Ciasto czekoladowe spokojnie możesz wykonać dzień wcześniej. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i dosyć zwarte. Idealnie nadaje się na spód pod przeróżne ciasta.
Banany najlepiej jeśli będą świeże bez ciemnych plamek. skrapiamy je sokiem z cytryny i lekko mieszamy. W ten sposób nie ściemnieją nam zbyt szybko.
Krem kawowy w połączeniu z posypką czekoladową jest intensywny i wyrazisty w smaku. Doskonale ożywia smak całego ciasta.
Krem śmietankowy to delikatna chmurka, która wyważa smak pozostałych smaków.
Ciasto kawowy bananowiec to ciasto wielowymiarowe. Nie przesłodzone z pysznymi bananami, które pasują do kremu kawowego i ciasta czekoladowego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO KAWOWY BANANOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 120 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 -5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub startej deserowej czekolady
DODATKOWO:
- 4-5 dużych banany
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
z
kakao
i
proszkiem.
Całe
jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy.
Na
koniec
wlewamy
powoli
roztopione
masło
i
delikatnie
łączymy.
Wykładamy
ciasto
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wierzch
ścinamy
i
zostawiamy
do
pokruszenia
na
wierzch.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
(nie
wrzącej)
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kawę
rozpuszczalną
mieszamy
w
2-3
łyżkach
wody.
Śmietankę
oraz
serek
miksujemy
razem
na
gęsty
krem.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Masę
dzielimy
na
dwie
części
z
czego
jedna
musi
być
większa.
Do
większej
dodajemy
rozpuszczoną
kawę
oraz
posypkę
czekoladową.
Banany
przekrawamy
wzdłuż
i
skrapiamy
sokiem
z
cytryny.
Układamy
na
cieście
czekoladowym
i
przykrywamy
kremem
kawowym.
Następnie
wykładamy
jasny
krem
i
przykrywamy
okruszkami
ciasta,
które
wcześniej
zostało.
Wkładamy
do
lodówki
na
2-3
godziny
lub
całą
noc.
Komentarze
Ciasto w smaku pyszne. Jednakże jest w masie za mało żelatyny a ciasto kakaowe jest jak dla mnie za zbyt twarde.
Przepyszne ciacho. Robię drugi raz. Przepis świetnie napisany. Dziękuję bardzo
Czy roztopione masło, które wlewamy do ciasta może być gorące czy wystudzone?
Wlewamy wystudzone