Znajdź swój przepis

Czekoladowe batoniki quinoa

4 marca, 2019

Czekoladowe batoniki quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej. Kilka prostych składników, szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Bez dodatku białego cukru i masła.

Batoniki czekoladowe możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Po przygotowaniu deser potrzebuje 2-3 godziny, aby masa zastygła i dała się kroić na kawałeczki.

Ekspandowaną quinoe możesz zastąpić kaszą jaglaną i identycznie postępować według przepisu.

Czekoladowe batoniki quinoa są leciutkie, mocno czekoladowe i dosyć słodkie. Po schłodzeniu trzymają kształt i nie rozpadają się.

Batoniki będą doskonałe dla dzieci na deser, do pracy na lunch lub zdrowy deser.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na batoniki owsiane.

batoniki czekoladowe

CZEKOLADOWE BATONIKI QUINOA

  • 120 g quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 140 g masła orzechowego
  • szczypta soli

Formę o wym. 20×18 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku o grubym dnie i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy masę do quinoa lub kaszy jaglanej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy i wyrównujemy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.

batoniki czekoladowe batoniki czekoladowe batoniki czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pytanie może głupie Ale czy ta kasza .a być ugotowana?????

    1. aneta Autor says:

      nie bo jest ekspandowana :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij