Znajdź swój przepis

Czekoladowe batoniki quinoa

4 marca, 2019

Czekoladowe batoniki quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej. Kilka prostych składników, szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Bez dodatku białego cukru i masła.

Batoniki czekoladowe możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Po przygotowaniu deser potrzebuje 2-3 godziny, aby masa zastygła i dała się kroić na kawałeczki.

Ekspandowaną quinoe możesz zastąpić kaszą jaglaną i identycznie postępować według przepisu.

Czekoladowe batoniki quinoa są leciutkie, mocno czekoladowe i dosyć słodkie. Po schłodzeniu trzymają kształt i nie rozpadają się.

REKLAMA:

Batoniki będą doskonałe dla dzieci na deser, do pracy na lunch lub zdrowy deser.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na batoniki owsiane.

batoniki czekoladowe

CZEKOLADOWE BATONIKI QUINOA

  • 120 g quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 140 g masła orzechowego
  • szczypta soli

Formę o wym. 20×18 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku o grubym dnie i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy masę do quinoa lub kaszy jaglanej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy i wyrównujemy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.

batoniki czekoladowe batoniki czekoladowe

batoniki czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Pytanie może głupie Ale czy ta kasza .a być ugotowana?????

    1. aneta Autor says:

      nie bo jest ekspandowana :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij