Czekoladowe batoniki quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej. Kilka prostych składników, szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Bez dodatku białego cukru i masła.
Batoniki czekoladowe możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Po przygotowaniu deser potrzebuje 2-3 godziny, aby masa zastygła i dała się kroić na kawałeczki.
Ekspandowaną quinoe możesz zastąpić kaszą jaglaną i identycznie postępować według przepisu.
Czekoladowe batoniki quinoa są leciutkie, mocno czekoladowe i dosyć słodkie. Po schłodzeniu trzymają kształt i nie rozpadają się.
Batoniki będą doskonałe dla dzieci na deser, do pracy na lunch lub zdrowy deser.
TUTAJ znajdziesz mój przepis na batoniki owsiane.
CZEKOLADOWE BATONIKI QUINOA
- 120 g quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 140 g masła orzechowego
- szczypta soli
Formę o wym. 20×18 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku o grubym dnie i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy masę do quinoa lub kaszy jaglanej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy i wyrównujemy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.
Pytanie może głupie Ale czy ta kasza .a być ugotowana?????
nie bo jest ekspandowana :)