Czekoladowe batoniki quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej. Kilka prostych składników, szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Bez dodatku białego cukru i masła.
Batoniki czekoladowe możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Po przygotowaniu deser potrzebuje 2-3 godziny, aby masa zastygła i dała się kroić na kawałeczki.
Ekspandowaną quinoe możesz zastąpić kaszą jaglaną i identycznie postępować według przepisu.
Czekoladowe batoniki quinoa są leciutkie, mocno czekoladowe i dosyć słodkie. Po schłodzeniu trzymają kształt i nie rozpadają się.
Batoniki będą doskonałe dla dzieci na deser, do pracy na lunch lub zdrowy deser.
TUTAJ znajdziesz mój przepis na batoniki owsiane.
CZEKOLADOWE BATONIKI QUINOA
- 120 g quinoa lub kaszy jaglanej ekspandowanej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 140 g masła orzechowego
- szczypta soli
Formę
o
wym.
20×18
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią.
Wszystkie
składniki
umieszczamy
w
garnuszku
o
grubym
dnie
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wlewamy
masę
do
quinoa
lub
kaszy
jaglanej
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
wyrównujemy.
Odstawiamy
na
2-3
godziny
do
lodówki,
aż
do
całkowitego
stężenia
masy.
Kroimy
ostrym
nożem
na
kawałeczki.
Komentarze
Pytanie może głupie Ale czy ta kasza .a być ugotowana?????
nie bo jest ekspandowana