Makowiec zawijany to tradycyjne ciasto drożdżowe z dużą ilością nadzienia makowego podawane w święta Bożego Narodzenie.
Ciasto drożdżowe do makowca jest wilgotne, puszyste i nie sprawia problemów podczas przygotowania.
Do przygotowania użyłam mąki specjalnej do makowca (TUTAJ).
Nadzienia możesz użyć gotowego ze sklepu, natomiast polecam wykonanie makowca na gotowym maku zmielonym i dodaniu reszty reszty składników.
Smak będzie o wiele lepszy i bardziej intensywny.
Makowiec to ciasto, które wydaje się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego.
Przygotowanie ciasta, nadziewanie i zwijanie jak roladę nie zajmuje zbyt dużo czasu, a etapy przygotowania można podzielić na dwa dni.
Ciasto drożdżowe można również wykonać wieczorem i szczelnie przykryć folią zostawiając w lodówce do rana.
Makowiec w święta to nie tylko tradycja, ale też pyszne wspomnienia świątecznych wypieków.
ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA Z MAKIEM I MAKOWCE

MAKOWIEC ZAWIJANY
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 11 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 150 ml ciepłego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka o temp. pokojowej
- 150 g roztopionego masła + 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
NADZIENIE MAKOWE
- 450 g maku zmielonego
- 150 g cukru
- 4 łyżki miodu
- 100 g rodzynek lub żurawiny
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 białka o temp. pokojowej
- szczypta soli
LUKIER
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki gorącej wody
DODATKOWO
- ziarenka maku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże i odstawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy cukier, żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając w kilku porcjach masło wymieszane z olejem. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Wkładamy je do miseczki i przykrywamy ściereczką lub folią. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak zmielony suchy zalewamy gorącą wodą lekko ponad powierzchnie. Zostawiamy na 5 minut, następnie odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy cukier, miód, rodzynki, zmielone orzechy, ekstrakt migdałowy, cynamon, skórkę pomarańczową oraz roztopione masło. Przed zawijaniem makowca białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę i dodajemy do maku. Następnie delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na dwie części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości ok. 2 – 3 mm. Wykładamy masę makową zostawiając ok. 1 – 2 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Zwijamy jak roladę zaczynając od krótszego boku, a końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Makowce przekładamy na papier do pieczenia, zwijamy zostawiając w środku ok. 1 cm wolnej przestrzeni ciasta od papieru. Zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 185ºC przez ok. 35 – 40 minut, aż do zarumienienia skórki. Zostawiamy w papierze do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Mieszamy i polewamy wierzch makowców. Od razu dekorujemy makiem lub płatkami migdałowymi.
Post sponsorowany



Makowce studzimy w piekarniku czy na blacie? To moje pierwsze podejście do makowca zwijanego. Mam nadzieję, że będzie równie piękny jak ten na zdjęciach. Pozdrawiam.
Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia :)
Makowiec jest przepyszny. Dziękuję za przepis :)
Czy można użyć gotowej masy makowej?
Tak :)
Witam ,na ile makowców jest podany przepis. Czytam i nie mogę znaleźć takiej informacji?
Dwa :)