Znajdź swój przepis

Makowiec zawijany

16 grudnia, 2023

Makowiec zawijany to tradycyjne ciasto drożdżowe z dużą ilością nadzienia makowego podawane w święta Bożego Narodzenie.

Ciasto drożdżowe do makowca jest wilgotne, puszyste i nie sprawia problemów podczas przygotowania. Do przygotowania użyłam mąki specjalnej do makowca (TUTAJ).

Nadzienia możesz użyć gotowego ze sklepu, natomiast polecam wykonanie makowca na gotowym maku zmielonym i dodaniu reszty reszty składników. Smak będzie o wiele lepszy i bardziej intensywny.

Makowiec to ciasto, które wydaje się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Przygotowanie ciasta, nadziewanie i zwijanie jak roladę nie zajmuje zbyt dużo czasu, a etapy przygotowania można podzielić na dwa dni.

Ciasto drożdżowe można również wykonać wieczorem i szczelnie przykryć folią zostawiając w lodówce do rana.

Makowiec w święta to nie tylko tradycja, ale też pyszne wspomnienia świątecznych wypieków.

makowiec

MAKOWIEC ZAWIJANY

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 11 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka o temp. pokojowej
  • 150 g roztopionego masła + 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

NADZIENIE MAKOWE

  • 450 g maku zmielonego
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g rodzynek lub żurawiny
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 białka o temp. pokojowej
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody

DODATKOWO

  • ziarenka maku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże i odstawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy cukier, żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając w kilku porcjach masło wymieszane z olejem. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Wkładamy je do miseczki i przykrywamy ściereczką lub folią. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak zmielony suchy zalewamy gorącą wodą lekko ponad powierzchnie. Zostawiamy na 5 minut, następnie odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy cukier, miód, rodzynki, zmielone orzechy, ekstrakt migdałowy, cynamon, skórkę pomarańczową oraz roztopione masło. Przed zawijaniem makowca białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę i dodajemy do maku. Następnie delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na dwie części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości ok. 2 – 3 mm. Wykładamy masę makową zostawiając ok. 1 – 2 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Zwijamy jak roladę zaczynając od krótszego boku, a końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Makowce przekładamy na papier do pieczenia, zwijamy zostawiając w środku ok. 1 cm wolnej przestrzeni ciasta od papieru. Zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 185ºC przez ok. 35 – 40 minut, aż do zarumienienia skórki. Zostawiamy w papierze do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Mieszamy i polewamy wierzch makowców. Od razu dekorujemy makiem lub płatkami migdałowymi.

Post sponsorowany

makowiec
makowiec
makowiec zawijany

Dołącz do dyskusji

  1. Haneczka says:

    Makowiec jest przepyszny. Dziękuję za przepis :)

  2. Witam ,na ile makowców jest podany przepis. Czytam i nie mogę znaleźć takiej informacji?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x