Paszteciki z pieczarkami na bazie ciasta drożdżowego z farszem pieczarkowym. Podawane na wigilię do barszczyku lub jako dodatek do kolacji.
Przepis na ciasto jest uniwersalne i możesz wykonać je z kapustą i grzybami lub mięsem.
Paszteciki są delikatne, puchate i samo przygotowanie nie sprawia żadnych problemów. Farsz można przygotować dzień wcześniej i nadziewać w dniu wypiekania.
Paszteciki mogą być podawane samodzielnie jako przekąska lub do zup, sałatek czy też mięsa pieczonego.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 11 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g roztopionego masła
NADZIENIE PIECZARKOWE
- 700 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 2 – 3 łyżki siemienia lnianego, sezamu, maku, czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże z łyżką cukru. Zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki razem z jajkiem, żółtkiem oraz solą. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę roztopione masło. Gotowe formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią lub ręczniczkiem kuchennym. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W międzyczasie przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy kilka minut na maśle lub oleju. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem i dalej smażymy, aż odparuje woda i lekko się zarumienią.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3 – 4 mm. Wycinamy 4 pasy i na środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi i końce ciasta. Odwracamy i ostrym nożem np. do pizzy kroimy na 4 – 5 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia skórki.