Paszteciki z ciasta francuskiego to szybki i pyszny dodatek polecany szczególnie do barszczu czerwonego. Paszteciki są bardzo proste w przygotowaniu i można je podawać np. z pieczarkami, farszem mięsnym lub kiszoną kapustą. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na uroczystości, imprezy lub dodatek do zup.
Ciasto francuskie może być wykonane w domu lub gotowe ze sklepu, ale używaj tego, który jest na maśle. Jest smaczniejsze i w smaku bardziej przypomina te tradycyjne ciasto francuskie.
Paszteciki z ciasta francuskiego najlepiej wykonać tuż przed podaniem, ponieważ wtedy jest chrupiące i najsmaczniejsze.
Posypałam je na wierzchu siemieniem lnianym, ale sprawdzi się np. czarnuszka, sezam lub inne ulubione ziarna.
Uwaga: ciasto francuskie musisz tak zawijać, aby końce zawsze były na dole lub pod spodem. Wtedy mamy pewność, że ciasto podczas pieczenia nam się nie otworzy i będzie miało ładny kształt.
Moje paszteciki były „na raz”, ale ich wielkość możesz samodzielnie kontrolować i kroić na taką długość i szerokość jak Ci pasuje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
SKŁADNIKI :
ILOŚĆ: ok. 20 małych pasztecików
- 270 g ciasta francuskiego, domowego lub gotowego
- ok. 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną wody
- ziarna do posypania wierzchu (dodałam siemię lniane)
Pieczarki
oraz
cebulę
obieramy,
myjemy
i
kroimy
w
drobną
kosteczkę.
Na
patelni
rozpuszczamy
2
łyżki
masła
i
smażymy
cebulę,
aż
się
zeszkli.
Następnie
dodajemy
pieczarki
i
smażymy,
aż
do
odparowania
całkowicie
wody.
Na
koniec
przyprawiamy
pieprzem
oraz
solą.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Na
płat
zimnego
ciasta
francuskiego
o
wym.
15×25
cm
wykładamy
trzy
paski
farszu
pieczarkowego
w
dosyć
dużych
odstępach
od
siebie.
Farsz
wykładamy
od
krótszej
strony
i
nacinamy
trzy
pasy.
Jeden
bok
ciasta
nakładamy
na
farsz
i
przykrywamy
drugim.
Wycinamy
ok.
5-6
kawałków
(patrz
poniżej).
Postępujemy
dokładnie
tak
samo
z
pozostałymi
dwoma
częściami.
Przekładamy
na
papier
do
pieczenia,
smarujemy
lekko
roztrzepanym
jajkiem
oraz
oprószamy
ulubionymi
ziarnami.
Pieczemy
w
temp.
220
C
przez
ok.
15-20
min
do
zarumienienia.
Komentarze
Jakis czas temu wykorzystałam Twój przepis na rafaello i byl świetny!
ale wczoraj wykorzystałam tez przepis na paszteciki i pierniczki ( muszę wszystko sprawdzić zanim podam gościom i okaże się niejadalnej) ale po raz kolejny okazało się za Twoje przepisy są świetne! Paszteciki juz prawie zjedzone więc w wigilię zrobię kolejne
jeżeli pierniczki nie przetrwają a napewno tak będzie to ponownie wykorzytam Twój przepis
dziękuję jesszcze raz ze dzielisz się z Nami tymi przepisami
Jeju jakie to ułatwienie ze mozna wdzutsko znaleść w internecie
jak sobie radziły nasze babcie które były mistrzyniami w kuchni? Nie wiem do dzis haha
z lekka nuta zazdosci że będą jedli to co przygotowalas!
W tym roku po raz pierwszy organizuje swieta w moim nowym domu i oczywiście robię go znowu
Pozdrawiam Cię gorąco i życzę wesołych swiat dla Ciebie i Twoich bliskich
Bardzo Ci dziękuję za taki miły komentarz. Dla takich słów warto to robić :D. W tym roku święta mało świąteczne ponieważ przeprowadzam się i nie ma kiedy skupić się na potrawach ;/ Powiem Ci tylko, że „specjalista” ze mnie od ciasta, z reszty jestem słaba