Szarlotka biszkoptowa to bardzo prosty przepis z dodatkiem dużej ilości prażonych jabłek z aromatycznym cynamonem. Biszkopt dzięki dodaniu oleju jest wilgotny, puszysty i długo zachowuje swoją świeżość.
Przepis wykonałam na biszkopcie, do którego zamiast roztopionego masła dodałam olej rzepakowy. Dzięki temu przepis jest zdrowszy i dodatkowo nie trzeba go niczym nasączać. Jabłka najlepiej jeśli będą lekko kwaśne, wtedy będą super kontrastowały ze słodkim ciastem.
Kilka słów o zaletach używania w przepisach oleju roślinnego:
Zamieniając w ciastach masło na olej rzepakowy, zyskujemy nie tylko na zdrowiu. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe.
Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.
Zamień plaster masła na codziennej śniadaniowej kanapce na łyżkę oleju rzepakowego. Przygotuj ciasto na bazie oleju i mały krokami wprowadzaj w swojej diecie zdrowe zmiany i nawyki.
Więcej cennych informacji i przepisów znajdziesz na stronie: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
Post reklamowy sfinansowany z funduszu promocji roślin oleistych.
SZARLOTKA BISZKOPTOWA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 galaretki przeźroczyste np. winogronowe
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem oraz na koniec sok z cytryny. Delikatnie łączymy szpatułką lub łyżką składniki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny oraz cynamon i dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykładamy na blat biszkoptu, przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Jeśli ciasto biszkoptowe to nie jest to szarlotka tylko jabłecznik. Nazwa szarlotka tyczy się wypieku wyłącznie z ciasta kruchego lub półkruchego. Przepis na pewno warto wypróbowania, ciacho wygląda bardzo apetycznie :)
Takiej szarlotki to ja nie jadłam.
zapomnieliscie o zoltkach????
Już poprawione :)