Znajdź swój przepis

Szarlotka biszkoptowa

29 września, 2022

Szarlotka biszkoptowa to bardzo prosty przepis z dodatkiem dużej ilości prażonych jabłek z aromatycznym cynamonem. Biszkopt dzięki dodaniu oleju jest wilgotny, puszysty i długo zachowuje swoją świeżość.

Przepis wykonałam na biszkopcie, do którego zamiast roztopionego masła dodałam olej rzepakowy. Dzięki temu przepis jest zdrowszy i dodatkowo nie trzeba go niczym nasączać. Jabłka najlepiej jeśli będą lekko kwaśne, wtedy będą super kontrastowały ze słodkim ciastem.

Kilka słów o zaletach używania w przepisach oleju roślinnego:

Zamieniając w ciastach masło na olej rzepakowy, zyskujemy nie tylko na zdrowiu. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.

Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe.

Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.

Zamień plaster masła na codziennej śniadaniowej kanapce na łyżkę oleju rzepakowego. Przygotuj ciasto na bazie oleju i mały krokami wprowadzaj w swojej diecie zdrowe zmiany i nawyki.

Więcej cennych informacji i przepisów znajdziesz na stronie: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Post reklamowy sfinansowany z funduszu promocji roślin oleistych.

szarlotka-biszkoptowa

SZARLOTKA BISZKOPTOWA

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 galaretki przeźroczyste np. winogronowe

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem oraz na koniec sok z cytryny. Delikatnie łączymy szpatułką lub łyżką składniki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny oraz cynamon i dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykładamy na blat biszkoptu, przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

szarlotka-biszkoptowa szarlotka biszkoptowa-6

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jeśli ciasto biszkoptowe to nie jest to szarlotka tylko jabłecznik. Nazwa szarlotka tyczy się wypieku wyłącznie z ciasta kruchego lub półkruchego. Przepis na pewno warto wypróbowania, ciacho wygląda bardzo apetycznie :)

  2. ClaudiaMorningstar says:

    Takiej szarlotki to ja nie jadłam.

    1. zapomnieliscie o zoltkach????

    2. Już poprawione :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x