Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym na bazie masła orzechowego i do tego polewa z czekolady i orzeszków. Idealne ciasto w zimowy czas. Połączenie czekolady i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę.
Ciasto czekoladowe jest dosyć puszyste, lekkie i wilgotne.
Do tego krem z masłem orzechowym na bazie ubitej śmietanki. Mocno orzechowy, słodki i idealnie pasujący do ciasta czekoladowego.
Całość przykryta polewą z czekolady, u mnie pół na pół z mlecznej i gorzkiej. Do tego drobno posiekane orzeszki zimne.
Jeśli uwielbiasz tak jak ja masło orzechowe będziesz zachwycona smakiem tego deseru.
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym możesz przechowywać nawet kilka dni w lodówce i nie traci swojego smakuje. Doskonałe w zimowe dni do kubka herbaty lub kawy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z masłem orzechowym.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek masła orzechowego
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 50 g masła lub margaryny
- 50 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną)
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z mlekiem, wanilią, solą i czekoladą. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie w niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mokre, kończąc na suchych. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując na niedużych obrotach. Wykładamy na ciasto czekoladowe.
Masło razem z mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia. Do gorącej mieszaniny dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy orzeszki, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Czy to ciasto czekoladowe można przekroić na pół i pomiędzy dwie części dać krem?
tak :)
Ciasto wyszło rewelacyjnie. Jedyne co zmieniłam to dodałam mleczną czekoladę zamiast gorzkiej. Goście byli zachwyceni, ciacho zniknęło w jeden wieczór. Dziękuję za świetny przepis. :)