Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

26 października, 2018

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym na bazie masła orzechowego i do tego polewa z czekolady i orzeszków. Idealne ciasto w zimowy czas. Połączenie czekolady i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę.

Ciasto czekoladowe jest dosyć puszyste, lekkie i wilgotne.

Do tego krem z masłem orzechowym na bazie ubitej śmietanki. Mocno orzechowy, słodki i idealnie pasujący do ciasta czekoladowego.

Całość przykryta polewą z czekolady, u mnie pół na pół z mlecznej i gorzkiej. Do tego drobno posiekane orzeszki zimne.

Jeśli uwielbiasz tak jak ja masło orzechowe będziesz zachwycona smakiem tego deseru.

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym możesz przechowywać nawet kilka dni w lodówce i nie traci swojego smakuje. Doskonałe w zimowe dni do kubka herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z masłem orzechowym.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną)
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z mlekiem, wanilią, solą i czekoladą. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie w niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mokre, kończąc na suchych. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując na niedużych obrotach. Wykładamy na ciasto czekoladowe.
Masło razem z mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia. Do gorącej mieszaniny dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy orzeszki, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

ciasto czekoladowe z kremem-6 ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy to ciasto czekoladowe można przekroić na pół i pomiędzy dwie części dać krem?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Ciasto wyszło rewelacyjnie. Jedyne co zmieniłam to dodałam mleczną czekoladę zamiast gorzkiej. Goście byli zachwyceni, ciacho zniknęło w jeden wieczór. Dziękuję za świetny przepis. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x