Znajdź swój przepis

Rożki z rabarbarem krok po kroku

20 maja, 2015

Ewidentnie wpadłam w wir rabarbarowy i dzisiaj przedstawiam Ci rożki z rabarbarem. Ten kto obserwuje mój blog wie, że kiedyś były już rożki z jabłkami, które cieszyły się dużą popularnością. Rożki są bardzo proste do zrobienia i można je wypełniać właściwe wszystkimi owocami, nie dodawałabym tylko mrożonych, ponieważ za mocno puszczą sok. Drożdżówki są lekkie, puszyste z kwaśnym nadzieniem, dlatego należy je obficie oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto możesz wykonać na drożdżach suchych i świeżych bez zaczynu. Od razu dodajemy składniki i wyrabiamy. Rabarbar wcześniej zasypujemy cukrami i odstawiamy, aby puścił sok. Nadzienie wtedy nie będzie za mocno wyciekać i spowoduje, że rożki nie będą się rozklejać podczas pieczenia.

Rożki najlepsze są zaraz po upieczeniu i nie czekaj z ich jedzeniem. Do oprószenia możesz dodać trochę cukru waniliowego wtedy będą miały świetny waniliowy aromat. Rabarbar możesz też zastąpić np. dżemem lub ulubionym kremem. Przepis jest uniwersalny i każdy dodatek się sprawdzi.

Uwaga: rabarbar możesz pokroić w kostkę i zamrozić, wtedy będziesz miała dostęp do niego w zimie.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz przepis na rożki z jabłkami.

drożdżówki rożki z rabarbarem

DROŻDŻÓWKI – ROŻKI Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki rożków

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 12 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 80 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • ok. 200 g rabarbaru pokrojonego drobno
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • białko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże suche lub pokruszone świeże, cukry, żółtka i sól. Chwilę mieszamy, następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia. Wlewamy jeszcze lekko ciepły roztopiony tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe ciasto wkładamy ponownie do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz). Rabarbar zasypujemy cukrami i odstawiamy, aby puścił sok.
Gotowe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek u mnie miał ok. 40 cm dł. Wykrawamy kwadraty 10×10 cm. Nakładamy na każdy łyżeczkę rabarbaru, boki smarujemy białkiem i tworzymy trójkąt. Boki zlepiamy ze sobą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy dokładnie tak samo z wszystkimi kwadratami. Przykrywamy ponownie folią i zostawiamy na 20-30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy białkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószamy obficie cukrem pudrem.

rożki z rabarbaremrożki z rabarbarem

rożki z rabarbaremrożki z rabarbaremrożki z rabarbarem przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Karolina says:

    Rewelacja polecam

    1. Ilovebake says:

      Ciesze się :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij