Ewidentnie wpadłam w wir rabarbarowy i dzisiaj przedstawiam Ci rożki z rabarbarem. Ten kto obserwuje mój blog wie, że kiedyś były już rożki z jabłkami, które cieszyły się dużą popularnością. Rożki są bardzo proste do zrobienia i można je wypełniać właściwe wszystkimi owocami, nie dodawałabym tylko mrożonych, ponieważ za mocno puszczą sok. Drożdżówki są lekkie, puszyste z kwaśnym nadzieniem, dlatego należy je obficie oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto możesz wykonać na drożdżach suchych i świeżych bez zaczynu. Od razu dodajemy składniki i wyrabiamy. Rabarbar wcześniej zasypujemy cukrami i odstawiamy, aby puścił sok. Nadzienie wtedy nie będzie za mocno wyciekać i spowoduje, że rożki nie będą się rozklejać podczas pieczenia.
Rożki najlepsze są zaraz po upieczeniu i nie czekaj z ich jedzeniem. Do oprószenia możesz dodać trochę cukru waniliowego wtedy będą miały świetny waniliowy aromat. Rabarbar możesz też zastąpić np. dżemem lub ulubionym kremem. Przepis jest uniwersalny i każdy dodatek się sprawdzi.
Uwaga: rabarbar możesz pokroić w kostkę i zamrozić, wtedy będziesz miała dostęp do niego w zimie.
TUTAJ znajdziesz przepis na rożki z jabłkami.
DROŻDŻÓWKI – ROŻKI Z RABARBAREM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki rożków
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 12 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka, ciepłego
- 80 g masła lub margaryny, roztopionej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- ok. 200 g rabarbaru pokrojonego drobno
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- białko do posmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże suche lub pokruszone świeże, cukry, żółtka i sól. Chwilę mieszamy, następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia. Wlewamy jeszcze lekko ciepły roztopiony tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe ciasto wkładamy ponownie do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz). Rabarbar zasypujemy cukrami i odstawiamy, aby puścił sok.
Gotowe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek u mnie miał ok. 40 cm dł. Wykrawamy kwadraty 10×10 cm. Nakładamy na każdy łyżeczkę rabarbaru, boki smarujemy białkiem i tworzymy trójkąt. Boki zlepiamy ze sobą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy dokładnie tak samo z wszystkimi kwadratami. Przykrywamy ponownie folią i zostawiamy na 20-30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy białkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószamy obficie cukrem pudrem.
Rewelacja polecam
pyyycha :) https://uploads.disquscdn.com/images/8092b7ccd9ab6fb044e102e37227f14d05f4469f7a897f3fa92d181d49611937.jpg
Ciesze się :)