Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Drożdżowe rożki z jabłkami – przepis

July 25, 2012 , 98174 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
drozdzowe-rozki-z-jablkami4

Dzisiaj kupiłam na targu papierówki, które miały być do szarlotki, ale upały działają na mnie usypiająco i wyszły rożki (przy nich mniej pracy). Nie żałuję bo są kapitalne w smaku. Zapach z piekarnika mimo upałów był bardzo zachęcający do jedzenia. Ciasto wyszło bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, a nadzienie lekko kwaśne takie jak lubię. Nie znoszę przesłodzonego nadzienia jabłkowego, a te było w sam raz:). Za inspirację dziękuję Asiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 rożków

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży
  • 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania wierzchu )
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła, miękkiego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 średnie jabłka ( u mnie papierówki )
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.

Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kwadraty o wym. 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Rogi zlepiamy tak, aby powstał trójkąt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.

Wkładamy do piekarnika na 20 – 25 min, do złotego koloru w temp. 180 C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Agnieszka July 5, 2018 at 23:38

    Może dziwne pytanie ale czy brzegów nie sklejamy? Mają zostać otwarte? :)

    • Reply Ilovebake July 6, 2018 at 08:17

      W przepisie napisałam, że sklejamy brzegi :)

      • Reply Agnieszka July 6, 2018 at 10:01

        Widziałam ale wolałam się jednak upewnić :) Dziękuję :)

        • Reply Ilovebake July 7, 2018 at 13:26

          :)

  • Reply Mateusz J. March 12, 2018 at 15:17

    Super ..super wyszly.Pyszne nawet po dwoch dniach????

  • Reply Dorota S. January 13, 2017 at 20:39

    Czy można zamiast rożków zrobić akie zawijańce – ślimaczki, wyszły by bułeczki fajne, tylko boję się, że jabłuszka wypadną. Jak myślicie?

    • Reply Ilovebake January 14, 2017 at 18:21

      Nie wypadną tyko pokrój na niewielką kostkę :)

      • Reply Dorota S. February 15, 2017 at 12:25

        Zapomniałam się pochwalić :) Wyszły super i naprawdę są mega pyszne, mięciutkie i puszyste i długo zachowują świeżość. Bardzo dziękuję za przepis :)

        • Reply Ilovebake February 15, 2017 at 13:00

          Bardzo się cieszę :) szkoda tylko, że ich nie zobaczyłam :)

  • Reply Molencja February 4, 2015 at 16:54

    U mnie w domu jabłek wciąż dostatek, więc chyba w ten weekend skuszę się na te rożki. Wyglądają apetycznie, a rzeczywiście o wiele prościej je zrobić od ciasta. :)

  • Reply Ewe October 15, 2014 at 22:47

    Wygladaja bombowo!! Juz sobie wobrazam jak je zjadam ;) czy mozna dodac 12g swiezych drozdzy?

  • Reply Ewe October 20, 2014 at 15:00

    Ok, dzieki wielkie. Pozdrawiam.

  • Leave a Reply