Znajdź swój przepis

Drożdżowe rożki z jabłkami

25 lipca, 2012

Dzisiaj kupiłam na targu papierówki, które miały być do szarlotki, ale upały działają na mnie usypiająco i wyszły drożdżowe rożki z jabłkami. Nie żałuję bo są kapitalne w smaku. Zapach z piekarnika mimo upałów był bardzo zachęcający do jedzenia. Ciasto wyszło bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, a nadzienie lekko kwaśne takie jak lubię. Nie znoszę przesłodzonego nadzienia jabłkowego, a te było w sam raz:).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 rożków

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży
  • 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania wierzchu )
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła, miękkiego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 średnie jabłka ( u mnie papierówki )
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.

Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kwadraty o wym. 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Rogi zlepiamy tak, aby powstał trójkąt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.

Wkładamy do piekarnika na 20 – 25 min, do złotego koloru w temp. 180 C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam. Ile drożdży świeżych dodać do ciasta?

    1. Świeżych 25 g :)

  2. Mega pyszne rożki ,dzieci się zajadały. Przepis zapisują i na stałe zagości w naszym domu.😃

  3. Agnieszka says:

    Może dziwne pytanie ale czy brzegów nie sklejamy? Mają zostać otwarte? :)

    1. Ilovebake says:

      W przepisie napisałam, że sklejamy brzegi :)

    2. Agnieszka says:

      Widziałam ale wolałam się jednak upewnić :) Dziękuję :)

    3. Ilovebake says:

      :)

  4. Mateusz J. says:

    Super ..super wyszly.Pyszne nawet po dwoch dniach????

  5. Czy można zamiast rożków zrobić akie zawijańce – ślimaczki, wyszły by bułeczki fajne, tylko boję się, że jabłuszka wypadną. Jak myślicie?

    1. Nie wypadną tyko pokrój na niewielką kostkę :)

    2. Dorota S. says:

      Zapomniałam się pochwalić :) Wyszły super i naprawdę są mega pyszne, mięciutkie i puszyste i długo zachowują świeżość. Bardzo dziękuję za przepis :)

    3. Ilovebake says:

      Bardzo się cieszę :) szkoda tylko, że ich nie zobaczyłam :)

  6. Molencja says:

    U mnie w domu jabłek wciąż dostatek, więc chyba w ten weekend skuszę się na te rożki. Wyglądają apetycznie, a rzeczywiście o wiele prościej je zrobić od ciasta. :)

  7. Wygladaja bombowo!! Juz sobie wobrazam jak je zjadam ;) czy mozna dodac 12g swiezych drozdzy?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x