Dzisiaj kupiłam na targu papierówki, które miały być do szarlotki, ale upały działają na mnie usypiająco i wyszły drożdżowe rożki z jabłkami. Nie żałuję bo są kapitalne w smaku. Zapach z piekarnika mimo upałów był bardzo zachęcający do jedzenia. Ciasto wyszło bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, a nadzienie lekko kwaśne takie jak lubię. Nie znoszę przesłodzonego nadzienia jabłkowego, a te było w sam raz:).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 16 rożków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 12 g suchych drożdży
- 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania wierzchu )
- 2 czubate łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 80 g masła, miękkiego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 4 średnie jabłka ( u mnie papierówki )
- ½ łyżeczki cynamonu
- łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kwadraty o wym. 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Rogi zlepiamy tak, aby powstał trójkąt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.
Wkładamy do piekarnika na 20 – 25 min, do złotego koloru w temp. 180 C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Zapisane jutro przystępuje do realizacji.❤️
Witam. Ile drożdży świeżych dodać do ciasta?
Świeżych 25 g :)
Mega pyszne rożki ,dzieci się zajadały. Przepis zapisują i na stałe zagości w naszym domu.😃
Może dziwne pytanie ale czy brzegów nie sklejamy? Mają zostać otwarte? :)
W przepisie napisałam, że sklejamy brzegi :)
Widziałam ale wolałam się jednak upewnić :) Dziękuję :)
:)
Super ..super wyszly.Pyszne nawet po dwoch dniach????
Czy można zamiast rożków zrobić akie zawijańce – ślimaczki, wyszły by bułeczki fajne, tylko boję się, że jabłuszka wypadną. Jak myślicie?
Nie wypadną tyko pokrój na niewielką kostkę :)
Zapomniałam się pochwalić :) Wyszły super i naprawdę są mega pyszne, mięciutkie i puszyste i długo zachowują świeżość. Bardzo dziękuję za przepis :)
Bardzo się cieszę :) szkoda tylko, że ich nie zobaczyłam :)
U mnie w domu jabłek wciąż dostatek, więc chyba w ten weekend skuszę się na te rożki. Wyglądają apetycznie, a rzeczywiście o wiele prościej je zrobić od ciasta. :)
Wygladaja bombowo!! Juz sobie wobrazam jak je zjadam ;) czy mozna dodac 12g swiezych drozdzy?