Znajdź swój przepis

Kopytka jaglane krok po kroku

21 maja, 2015

Ponownie u mnie na blogu przepis bezglutenowy tym razem na kopytka jaglane. Smak jest bardzo podobny do kopytek ziemniaczanych, ale w środku mamy dużą dawkę kaszy, która jest pełna składników odżywczych.  Konsystencja jest identyczna jak w tradycyjnych i naprawdę ciężko zorientować się, że jest w nich kasza. Ta wersja kopytek jaglanych jest bezglutenowa, czyli na mące ziemniaczanej, natomiast możesz zrobić zwykłą i dodać pół na pół z mąką pszenną.

Reakcja w domu po tym jak powiedziałam, że dzisiaj kopytka z kaszą jaglaną na obiad była delikatnie mówiąc nie zachęcająca. Zdrowe to to będzie, ale na pewno niesmaczne. Zaskoczenie było duże, okazały się nie tylko pyszne, ale nie ustępowały w niczym tradycyjnym.

Przepisy na kopytka jaglane zasypały internet i przyglądając się różnym wersjom zrobiłam taką najbardziej domową ze składnikami najbardziej dostępnymi i najbardziej przypominającymi ziemniaczane. Według mnie ten przepis na kopytka jaglane jest najlepszy.

Najważniejsze jest, aby kopytka nie były gumowe. Musimy pamiętać, aby nie dodawać za dużo mąki i nie wtłaczać je w ciasto. Podczas formowania należy podsypywać mąką, ale nie przesadnie. Ciasto powinno być lekko klejące, a nie zupełnie „suche” przez mąkę.

REKLAMA:

Ile gotujemy kopytka? Zasada jest prosta: wkładamy je do wrzątku, który może być lekko osolony. Następnie po wypłynięciu gotujemy maksymalnie kilka minut, nie wolno doprowadzać do wrzenia, ponieważ zaczną się rozpadać i będą bardziej klejące.

Nadmiar kopytek spokojnie można zamrozić i nie tylko te ugotowane, ale także surowe.

Raz na jakiś czas polecam wykonać takie kopytka szczególnie dla osób, które nie lubią kaszy. Kopytka jaglane możemy podawać w wersji na słodko lub słono tutaj nie ma ograniczeń.

Jak wykonać kopytka? zerknij na ostatnie zdjęcie poniżej, które pokazuje jak je wykonałam krok po kroku.

TUTAJ znajdziesz ciasto jaglane z rabarbarem lub innymi owocami.

kopytka-jaglane-przepis

KOPYTKA JAGLANE (bezglutenowe)– PRZEPIS

REKLAMA:

ILOŚĆ: 2 duże talerze kopytek

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki ziemniaczanej + do podsypywania
  • szczypta soli

Kaszę przekładamy do garnuszka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do wchłonięcia wody. Odstawiamy i studzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy. Kaszę i ziemniaki mielimy. Dodajemy jajko oraz szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Wykrawamy kawałek ciasta i na podsypanej obficie mąką stolnicy formujemy wałeczek, nożem wykrawamy pod skosem kawałeczki. Postępujemy tak z całym ciastem. Kopytka wkładamy do wrzątku i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 3 min (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Podajemy ze słodkimi lub słonymi dodatkami.

kopytka jaglane kopytka jaglane

  kopytka jaglane jak zrobic przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Mi wyszły super dodałam do ciasta szpinak mrożony podsmażony z czosnkiem kopytka wyszły zielone a podałam z sosem pieczarkowym pycha

  2. Tajemnicą wszystkich kopytek są zimne ziemniaki. I nie blender tylko MASZYNKA DO MIELENIA

  3. Mi niestety się nie udało wykonać poprawnych kopytek , musialem dodac dużo mąki bo masa była dość mokra :/
    w jaki sposób to wszystko razem mieliłaś ?? Próbowałem w blenderze kielichowym, ale skapitulował , potem urzyłem ręcznego.
    Ziemiaki rozumiem mają się studzić bez wody ?? długo powinny stać ??

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij