Mazurek kajmakowy ze śliwkami suszonymi, migdałami i udekorowany czekoladą. Spód jest kruchy i wykończony prostym rantem, natomiast środek bardzo słodki z pysznymi dodatkami. Prosta, ale efektowna propozycja na Wielkanoc.
Ciasto kruche na mazurek wykonałam tradycyjnie z dodatkiem masła i żółtek. Wyszedł idealnie kruchy i pięknie trzymał kształt boków.
Nadzienie wykonałam z masy kajmakowej, dodałam drobno pokrojone śliwki suszone. Jeśli lubisz możesz je dzień wcześniej namoczyć w alkoholu. Migdały lekko podprażyłam, aby były chrupiące. Do środka dodałam także suszoną żurawinę, ale mogą być to np. rodzynki, figi bądź morele. Całość udekorowałam paseczkami gorzkiej czekolady oraz białej.
Mazurek kajmakowy ze śliwkami wyszedł przepyszny i bardzo słodki. To stały punkt każdych Świąt Wielkanocnych.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na mazurki wielkanocne.
MAZUREK KAJMAKOWY ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 350 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 150 g masy kajmakowej
- 60 g suszonych śliwek
DODATKOWO:
- płatki migdałowe
- suszona żurawina
- gorzka czekolada biała czekolada
Składniki na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Na początku ciasto może trudno się łączyć, ale wyrabiaj do momentu połączenia. Ciasto możesz przygotować w malakserze.
Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie odejmujemy 1/3 ciasta na bok i rozwałkowujemy resztę (zimne ciasto rozwałkowywałam pomiędzy folią spożywczą, w ten sposób ładnie się wałkuję i nie przywiera) na kształt foremki o wym. 24×24 cm. wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczek i kładziemy na bokach ciasta. Naciskamy widelcem tworząc wzór na bokach. Cały środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ponownie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20-25 min. do lekkiego zarumienienia.
Ostudzony spód smarujemy kajmakiem. Śliwki kroimy na kawałki i nakładamy na kajmak razem z żurawiną. Oprószamy lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. 2-3 kostki gorzkiej czekolady wkładamy do mocnego woreczka foliowego i zostawiamy w gorącej wodzie na około 5-10 min, aż do rozpuszczenia. Lekko nacinamy róg woreczka i wyciskamy dekoracyjne paseczki. Dokładnie tak samo postępujemy z białą czekoladą. Mazurek kroimy ostrym nożem.
Na jaki wymiar formy są proporcje z przepisu? Dziękuję!
24×24 cm