Tarta z jagodami (borówkami) i białą czekoladą to bardzo prosty deser. Tradycyjne kruche ciasto oraz krem na bazie kremówki oraz białej czekolady. Tutaj w wersji z żelatyną, ale jeśli nie chcesz jej używać sprawdzi się zamiast niej np. mascarpone. Tarta z jagodami i właśnie tym kremem jest bardzo smaczna, leciutka i delikatna w smaku. Idealna na lato.
Jagody, których użyłam już trochę przeleżały w lodówce z braku czasu na ich wykorzystanie i dlatego nie wszystkie przetrwały. Natomiast jeśli akurat nie masz jagód spokojnie możesz zastąpić je w tym przepisie borówkami, malinami lub truskawkami. Krem jest na tyle uniwersalny, że można go łączyć z przeróżnymi owocami.
Uwaga: tarta napełnioną kremem i jagodami nie wolno trzymać dłużej niż 1-2 dni. Ciasto dosyć szybko chłonie wilgoć kremu i zaczyna być miękkie, a jak sama nazwa wskazuje po prostu powinno być kruche.
Uwielbiam ten przepis nie tylko za jego prostotę, ale także za nieziemski smak i delikatność kremu. Jeśli tarta z jagodami to tylko z tego przepisu, jest najlepsza.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tartę.
TARTA Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru pudru, czubata
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny (zam. 250 g mascarpone)
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 350-400 g jagód/ borówek
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimne żółtka oraz sól i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na troszkę większy rozmiar od formy na tartę ( u mnie ok. 24 cm). Jeden arkusz zdejmujemy z ciasta, a drugi razem z ciastem nakładamy delikatnie na formę. Przyciskamy w każdy rowek ciasto, jeśli gdzieś się przerwie zalepiamy ciastem, które pozostanie. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 20 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę przelewamy do garnuszka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do połączenia. Następnie zostawiamy do wystudzenia i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziła. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach miksera przez ok. 20 min. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę, masę wykładamy na ciasto kruche. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie wykładamy na wierzch jagody lub borówki. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.
a czy można użyć mrożonych jagód? mam na nią ochotę w styczniu :P
tak :)
Jeśli dodajemy mascarpone to wodę też dodajemy? Czy pomijamy
wtedy pomijamy :)
Czy zamiast rozpuszczania czekolady w gorącej śmietanie i chłodzenia jej można po prostu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć z ubitą już kremówką? Trochę zachodu z tym czekaniem, a chciałoby się jeść :D
Możesz wykonać w ten sposób, ale musisz uważać bo kremówka podczas dodawania czekolady potrafi się zważyć :)
Będę robić tą tartę mężowi na imieniny, wygląda zacnie ???? ale czy kremówkę ubijamy 20 minut? Jakoś strasznie długo… nie chodzi o 2 minuty?
Zależne jest to od rodzaju kremówki i nie należy się tym za bardzo przejmować. Na pewno im lepiej schłodzona kremówka tym szybciej się ubije :) Pozdrawiam i zycze smacznego
Dziękuję! Imieniny 24 czerwca ???? nie wiem czy dla męża coś zostanie. Mniaaam ????
Krem z mascarpone i białej czekolady jest doskonały! Użyłam jednej tabliczki czekolady i 250g mascarpone :)
Ostatnio przekonałam się do połączenia kremówki z mascarpone z białą czekoladą … bo białej czekolady ogólnie nie lubię …. taka tarta musi smakowac wspaniale:)