Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie ma sobie równych jeśli chodzi o puszystość i delikatność. Nie jest to typowe ciasto drożdżowe, które na drugi dzień robi się jak kamień. Wręcz przeciwnie na drugi dzień jest także smaczne, a dopiero na trzeci zaczyna lekko twardnieć. Do tego ciasta drożdżowego pasują przeróżne owoce, ja dodałam akurat morele i wiśnie. Drożdżówka będzie równie smaczna z innymi owocami. Jedynie nie można dodawać ciężkich kawałków owoców, które spowodują, że ciasto nie urośnie.
Ciasto drożdżowe jest tak delikatnie dzięki dużej ilości drożdży, które sprawiają, że ciasto jest jak puszek. Dodatek oleju natomiast sprawia, że tak szybko nie twardnieje. Od jakiegoś czasu zawsze jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe przykrywam cienką ściereczką kuchenną i tak zostawiam do wystudzenia. Sposób stary, ale ma chronić przed utratą wilgotności.
Ciasto z tego przepisu nie zawiera dużej ilości cukru, ale zasada jest prosta: jeśli dodajesz kwaśne owoce dodaj więcej cukru do ciasta, jeśli owoce są słodkie zmniejsz lub dodaj tyle ile w przepisie. Ja zawsze wolę dodać mnie i na koniec oprószyć je cukrem pudrem, ale to kwestia gustu.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe z owocami i sprawdź czy rzeczywiście jest tak smaczne jak piszę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta drożdżowe.
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 3 3/4 szklanki mąki torowej
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 50 g świeżych drożdży lub 22 g suchych
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g moreli/ owoców
- kilka wiśni
Drożdże świeże rozkruszamy do miseczki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie dodajemy łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 15 min. Jeśli używamy drożdży suchych nie musimy wykonywać rozczynu, po prostu pomijamy ten etap. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier, zaczyn z drożdży lub suche drożdże, jajka, żółtka oraz sól. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy dużą drewnianą łyżką lub mikserem z końcówką tzw. hakiem. Następnie wlewamy rozpuszczoną może być jeszcze ciepłą margarynę lub masło. Wyrabiamy ciasto kilka minut w międzyczasie zwilżając dłonie olejem. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz. Formę o wym. 24 x 24 cm lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch i układamy połówki moreli rozcięciem ku górze. Na środek każdej moreli wkładamy połówkę wiśni. Możesz użyć też inny owoców. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Czy ciasto w blasze potrzebuje wyrośnięcia? Czy bezpośredni9 do piekarnika. Dziękuję
Możemy zostawić na ok. 15 min lub od razu piec :)
Właśnie wyjęłam ciasto … Jest niebiańskie… niesamowicie pulchne… Polecam serdecznie…Pani przepisy są niezawodne …
Bajeczne…